ΤΟΠΙΚΑ

Νέα λουκέτα στα περίπτερα σε Βόλο και Νέα Ιωνία

νέα-λουκέτα-στα-περίπτερα-σε-βόλο-και-ν-670655

Μετρούσαν δεκαετίες επαγγελματικής δραστηριότητας, καθώς είχαν επιχειρήσεις σε κεντρικά σημεία με πολλή δουλειά και γι’ αυτό άντεξαν και οχτώ χρόνια σκληρής οικονομικής κρίσης. Η συνεχής απώλεια του τζίρου, ωστόσο, εξάντλησε τελικά όλα περιθώρια αντοχής που είχαν και το πήραν απόφαση. Μάζεψαν τα πράγματά τους και αποχώρησαν.

Δύο περιπτερούχοι σε σημεία – κλειδιά των εν λόγω επιχειρήσεων στη Δημητριάδος και την Ιωλκού, κατέβασαν ρολά τον Οκτώβριο. Τα νέα λουκέτα προστέθηκαν σε άλλα οχτώ από το 2015 μέχρι και σήμερα σε Βόλο και Νέα Ιωνία. Η οικονομική κρίση, όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας Βασίλης Τόπας, αφανίζει τον κλάδο.

Οι επαγγελματίες μέτρησαν το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτώβριου οικονομικές απώλειες της τάξεων του 50%. Οι πάγιες υποχρεώσεις τους λόγω και των συσσωρευμένων οφειλών, πλέον δεν βγαίνουν. Το κέρδος τους παρέμεινε σταθερό στο ίδιο επίπεδο με αυτό του 2009, οπότε κατέβηκε στο 2% από 10% που ήταν, ενώ ο ανταγωνισμός από τις αλυσίδες αφαίρεσε ένα μεγάλο μερίδιο των εισπράξεών τους.

Θυμός, οργή, αγανάκτηση επικρατεί στον κλάδο, ο οποίος μετράει 200 λουκέτα σε σχέση με την προ κρίσης εποχή. «Οι περιπτερούχοι λένε στους ιδιοκτήτες των περιπτέρων ότι φεύγουν. Τα μνημόνια και όλες οι κυβερνήσεις της κρίσης διέλυσαν τα περίπτερα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κορόιδεψε τους επαγγελματίες. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης είχε δεσμευτεί ότι δεν θα αυξήσει περαιτέρω τον καπνό, όμως ανέβασε τη φορολογία του και ετοιμάζεται και για νέα αύξηση από 1/1/17», είπε ο κ. Τόπας.

Το καλοκαίρι οι επαγγελματίες του κλάδου είχαν πάρει μία ανάσα. Είχαν περισσότερα είδη στη διάθεση των καταναλωτών. Από το Σεπτέμβριο η εικόνα δυστυχώς άλλαξε και μάλιστα ραγδαία. «Υπάρχει μεγάλη πτώση του τζίρου, ενώ κυκλοφορεί και πολύς λαθραίος καπνός, αν και είχαν δεσμευτεί ότι θα ελέγξουν την παράνομη κυκλοφορία του», επισημαίνει ο ίδιος.

Οι επαγγελματίες κάνουν ό, τι μπορούν για να αντέξουν. Μετακομίζουν σε άλλα σημεία, βάζουν νέα πράγματα στα εμπορεύματά τους, αλλά η κατάσταση φαίνεται ότι έχει γίνει πλέον εξαιρετικά δύσκολη.

«Φέτος είναι η χειρότερη χρονιά. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση. Τα μάρκετ έχουν διαλύσει ειδικά αυτούς που πουλάνε ψιλικά. Αγοράζουν πιο φθηνά και δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Ο κόσμος προτιμάει τελικά να αγοράσει τη σοκολάτα από την αλυσίδα», προσθέτει.

Ενα ιστορικό επάγγελμα κινδυνεύει να εξαφανιστεί από την κρίση. «Να πάνε όλοι σπίτια τους. Μας κορόιδεψαν», επαναλαμβάνει ο πρόεδρος των περιπτερούχων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου