ΤΟΠΙΚΑ

Απίστευτα λάθη σε έντυπα Ε9

απίστευτα-λάθη-σε-έντυπα-ε9-669718

«Φωτιά» έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες τα τηλέφωνα των λογιστικών γραφείων στο Βόλο από φορολογούμενους, οι οποίοι διαπιστώνουν λάθη στις καταχωρήσεις των εντύπων Ε9. Συγκεκριμένα σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζονται με οικόπεδα που δε διαθέτουν ή εμφανίζονται ακίνητα σε δύο μέλη της οικογένειας, παρά το ότι έχουν μεταβιβαστεί από τους γονείς στα παιδιά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Την ίδια στιγμή η εφαρμογή υποβολής του εντύπου Ε9, λόγω του μεγάλου όγκου των εισερχομένων δεδομένων, αντιμετωπίζει διαρκή τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι λογιστές, ακόμη και για μια καταχώρηση Ε9, να χρειάζεται να περιμένουν μέχρι και τρεις ώρες!

Συγκεκριμένα το αρμόδιο υπουργείο ζητάει μέσω του Ε9 να γίνει καταγραφή σε οποιαδήποτε μεταβολή υπάρχει μέσα στο 2012. Ωστόσο για να γίνει η καταγραφή στην μεταβολή θα πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθεί οποιαδήποτε άλλη μεταβολή έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

Οπως διευκρινίζει ο λογιστής Δημήτρης Λιβογιάννης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι υπήρχε ένα σύστημα, με το οποίο οι λογιστές πήγαιναν τα στοιχεία των πελατών τους χειρόγραφα στις εφορείες. Από εκεί και πέρα οι εφοριακοί τα καταχωρούσαν στο δικό τους σύστημα και έτσι υπήρχε διπλή καταχώρηση, μια από την τοπική εφορία και μια από την Γ.Γ Πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου.

«Με αυτόν τον τρόπο σήμερα παρατηρούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά λάθη σε στοιχεία. Πραγματικά γίνεται ένας χαμός και γι’ αυτό δόθηκε μια μικρή παράταση αλλά και πάλι υπάρχουν προβλήματα. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν σε ανθρώπους οικόπεδα που δεν είχαν ή παρουσιάζονταν οικόπεδα τα οποία ο πατέρας τα είχε «γράψει» στο γιο και έπειτα εμφανίζονταν και στους δύο», επισημαίνει ο κ. Λιβογιάννης.

Από την πλευρά του το Υπουργείο σήμερα προσπαθεί να πετάξει το «μπαλάκι» στους λογιστές για να διορθώσουν αυτή την κατάσταση και να περαστούν στο σύστημα νομιμοποιήσεις που έχουν γίνει, σχετικά με ημιυπαίθριους χώρους κ.α.

«Από την πλευρά μας προσπαθούμε να περάσουμε τις διάφορες νομιμοποιήσεις που έχουν γίνει, όμως το πληροφοριακό σύστημα δεν είναι έτοιμο να δεχθεί όλο αυτό το βάρος. Με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά και τεράστια προβλήματα. Μάλιστα για να κάνουμε μια καταχώρηση στο σύστημα μπορεί να χρειαστεί ακόμη και 3 ώρες», αναφέρει ο κ. Λιβογιάννης, προσθέτοντας ότι ο κόσμος δεν είναι ενήμερος και στο τέλος θα πανικοβληθεί καθώς δε θα μπορεί να διαχειριστεί το θέμα.

Ποιοι φορολογούμενοι υποβάλουν φέτος Ε9

Τέλος, σύμφωνα με τους λογιστές πρέπει νατο υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι είχαν κατά τη διάρκεια του 2012 μεταβολές στα στοιχεία των ακινήτων, τα οποία είχαν δηλώσει με προηγούμενα έντυπα Ε9, για τα έτη 2005 – 2012. Οι φορολογούμενοι αυτοί πρέπει, μέσα από τις ιστοσελίδες www.gsis.gr ή www.taxisnet.gr, να εισέλθουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του «περιουσιολογίου», μέσω της οποίας υποβάλλεται φέτος το Ε9, και να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες, ανάλογα με τις μεταβολές που είχαν στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου