ΤΟΠΙΚΑ

Νέο μήνυμα απάτης στο διαδίκτυο: Σύρος ζητά οικονομική βοήθεια…

νέο-μήνυμα-απάτης-στο-διαδίκτυο-σύρος-669058

Επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους Βολιώτες

Εναν νέο τρόπο ανακάλυψαν τώρα επιτήδειοι για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους Βολιώτες και να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά. Μέσω e-mail προσποιούνται Σύρους και ζητούν βοήθεια για να ανακτήσουν χαμένο λογαριασμό, με το πρόσχημα του πολέμου.

Τις τελευταίες μέρες το διαδίκτυο κατακλύζει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ενός υποτιθέμενου Σύρου, ο οποίος δήθεν έχει παγιδευτεί με την οικογένειά του στον πόλεμο.

Οι απάτες μέσω διαδικτύου με email δεν είναι σημερινό εφεύρημα. Αλλάζουν μόνο οι ιστορίες τους. Παλαιότερα απατεώνες προσποιούνταν ότι κάποιος συγγενής, που δεν γνωρίζαμε, άφησε μεγάλη κληρονομιά και ζητούσαν χρήματα για την εκταμίευσή τους.

Σε άλλες περιπτώσεις έταζαν ευκαιρίες απασχόλησης και θέσεις εργασίας με υψηλές αποδοχές και ζητούσαν προμήθεια. Αξιωματούχοι ξένων χωρών προσέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά για τη μεταβίβαση κεφαλαίων στη χώρα μας και ζητούσαν αριθμούς λογαριασμών.

Ακόμη επιτήδειοι εμφανίζονταν ως εκπρόσωποι έγκριτων οργανισμών (φιλανθρωπικών, ιατρικών κ.λπ.) και ζητούσαν τη βοήθεια των χρηστών με τη καταβολή χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς.
Οι απατεώνες παρουσιάζονται ακόμη ως θύματα τραγωδίας που έχασαν τα πάντα.

Εντούτοις, σε καμία περίπτωση οι αποδέκτες τέτοιων μηνυμάτων δεν θα πρέπει να απαντούν.

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας εφιστά ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση που ληφθούν μηνύματα με τέτοιο περιεχόμενο. Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να απαντούν για κανένα λόγο σε μηνύματα από άγνωστα άτομα, θα πρέπει να μην κοινοποιούν προσωπικά ή οικονομικά τους στοιχεία, να μην κοινοποιούν τα μηνύματα των αγνώστων. Ακόμη, θα πρέπει να καταγγέλλουν άμεσα αυτές τις περιπτώσεις στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεφωνικά: 111 88 με e-mail στο: [email protected]

Τα απατηλά μηνύματα με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων κρύβονται σε δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποστέλλονται μαζικά από εταιρείες με στόχο την εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου