ΤΟΠΙΚΑ

Προσπάθειες εκτόνωσης στην Παιδεία

προσπάθειες-εκτόνωσης-στην-παιδεία-851206

Mία ακόμα εβδομάδα κινητοποιήσεων στο χώρο της Παιδείας με την ΠΟΣΔΕΠ να συνεχίζει την απεργία της και τους φοιτητές να προχωρούν σε αποκλεισμούς δρόμων, νέες συνελεύσεις στις Σχολές και συλλαλητήριο την Πέμπτη. Την ίδια ώρα, τα Ιδρύματα αναζητούν τρόπους αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών.
Το μεσημέρι της Δευτέρας φοιτητές από τους συλλόγους Γεωπονικής, Νομικής, Πολιτικού, Oικονομικού, Παντείου, ΤΕΦΑΑ, ΕΜΜΕ προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Πανεπιστημίου στο ύψος των Προπυλαίων, ενώ φοιτητές του Φυσικομαθηματικού, της Φιλοσοφικής και του Πολυτεχνείου απέκλεισαν για λίγη ώρα τη λεωφόρο Κατεχάκη, στην είσοδο της Αττικής Οδού προς την Περιφερειακή Υμηττού.
Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία στους χώρους του ΤΕΙ Αθήνας.
Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί το νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Φοιτητές, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι (το συλλαλητήριο έχει τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ) θα συγκεντρωθούν στις 12:30 στα Προπύλαια Πανεπιστημίου.
Η ΑΔΕΔΥ έχει αναγγείλει στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού και τις τρεις πρώτες του απογευματινού εργασιακού ωραρίου, προκειμένου να υπάρξει συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Ακόμη, η ΑΔΕΔΥ καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους να παραστούν την Τετάρτη στη δίκη των συλληφθέντων φοιτητών και να ζητήσουν την αθώωσή τους.
Οι πανεπιστημιακοί της ΠΟΣΔΕΠ συνεχίζουν με νέα πενθήμερη απεργία, ωστόσο, οι καθηγητές του ΕΜΠ επέστρεψαν τη Δευτέρα κανονικά στα αμφιθέατρα. Από την Τρίτη θα λειτουργούν και οι διοικητικές υπηρεσίες του ΤΕΙ της Αθήνας.
Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ των Νέων της Δευτέρας, η ΠOΣΔΕΠ θέλει να μεταφέρει την αντιπαράθεση μέσα στα πανεπιστήμια. Έτσι αποφάσισε, «σε συνεργασία με τους φοιτητές μέσα στα πανεπιστήμια να αναδειχθεί ο αντιδημοκρατικός και αντιεκπαιδευτικός χαρακτήρας του νέου νόμου και να προωθηθούν αποφάσεις με συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες και μέσα από τα πανεπιστημιακά όργανα, ώστε να ακυρωθεί στην πράξη και να αποσυρθεί».
Επίσης ετοιμάζει προσφυγές για αντισυνταγματικότητα του νόμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και καλεί τις Συγκλήτους να ζητήσουν την απόσυρση του νόμου, όπως έχουν κάνει ήδη οι Σύγκλητοι του Πολυτεχνείου της Αθήνας και του Πανεπιστημίου της Πάτρας.
Όσο για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, οι σκέψεις που διατυπώνονται είναι πολλές. Τα Ιδρύματα αναμένεται να λειτουργήσουν τις ημέρες του Πάσχα (τουλάχιστον μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή), ώστε να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος.
Επιπλέον, οι θερινές διακοπές θα περιοριστούν στον Αύγουστο, καθώς ο Ιούλιος θα αναλωθεί σε μαθήματα και ο Σεπτέμβριος θα φέρει διπλές εξεταστικές.
Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα παρουσίασαν τους βασικούς σκοπούς σχετικά με το ρόλο και το έργο της στα πανεπιστήμια η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ).
Όπως είπε ο πρόεδρος της Αρχής, καθηγητής Σπύρος Αμούργης, σκοπός του συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας είναι η καθιέρωση μιας ενιαίας προσέγγισης, σε πανελλαδικό επίπεδο, για την καταγραφή, την κατανόηση και τη συστηματική αποτίμηση του έργου των ακαδημαϊκών μονάδων και συνεπώς των ιδρυμάτων στα οποία ανήκουν. Η Επιτροπή αυτή έρχεται να βοηθήσει τα πανεπιστήμια στο έργο της διασφάλισης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, όπως επισημάνθηκε.

«Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών»
Υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων τάχθηκαν οι καθηγητές που ανήκουν στην Κίνηση «Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών για τη Μεταρρύθμιση και την Αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου».
Μετά τη συνάντηση -τη δεύτερη κατά σειρά- που είχαν στην αίθουσα Ξένων Ανταποκριτών τόνισαν ότι «η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν έχει κανένα λόγο να αυτοκαταναλωθεί σε μια προσπάθεια “μη εφαρμογής στην πράξη”, ούτε να περιορίσει το μεταρρυθμιστικό της όραμα στον ορίζοντα του πρόσφατου νόμου». «Αντιθέτως -προσθέτουν σε ανακοίνωσή τους- πρέπει να επιβάλει τη δική της ερμηνεία και εφαρμογή όσων θετικών διατάξεων ανταποκρίνονται στο δικό της σχέδιο για την αναβάθμιση του πανεπιστημίου. Κυρίως όμως πρέπει να αναλάβει η ίδια την ευθύνη του σχεδιασμού και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων».
Οι πανεπιστημιακοί επισημαίνουν επίσης: «Η Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών για τη Μεταρρύθμιση και την Αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου με τη δράση της πέτυχε να σχηματίσει ένα “τρίτο δρόμο” που αντιστρατεύθηκε αφενός τον πολιτικό-διοικητικό αυταρχισμό του υπουργείου Παιδείας και αφετέρου το μέτωπο του “να μην αλλάξει τίποτα” μερίδας του πανεπιστημιακού κόσμου. Στον νέο κύκλο που ανοίγει η Πρωτοβουλία θα συνεχίσει τη λειτουργία και τις παρεμβάσεις της με στόχο να συμβάλλει στη διαμόρφωση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και στην καλλιέργεια μιας συναντίληψης για το μέλλον του πανεπιστημίου».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου