ΤΟΠΙΚΑ

Τονίστηκε στη χθεσινή εκδήλωση για την Προσφορά Ζωής στο Δημαρχείο Βόλου Οχι σε προκατάληψη και φόβο, ναι σε εθελοντισμό – δωρεά οργάνων

τονίστηκε-στη-χθεσινή-εκδήλωση-για-τη-851206

Στις χαμηλότερες θέσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η χώρα μας στον τομέα της δωρεάς οργάνων, ωστόσο στη Μαγνησία οι εγγεγραμμένοι δωρητές φτάνουν τους 1.200. Το παραπάνω τονίστηκε στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης στο Δημαρχείο Βόλου με θέμα «Εθελοντισμός- Προσφορά Ζωής- Δωρεά οργάνων- Αιμοδοσία» η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Δωρητών Οργάνων νομού Μαγνησίας, των Συλλόγων Νεφροπαθών, Εθελοντών Αιμοδοτών και Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία. Το επόμενο διάστημα ξεκινά πανελλήνια καμπάνια ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων, ενώ η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε πρόγραμμα της Ε.Ε. προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση των πολιτών και του ιατρικού κόσμου.
Η κ. Αναστασία Βοσνίδου, ιατρός- εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ανέπτυξε το θέμα «Δωρεά οργάνων στις ημέρες μας». Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στον τομέα της δωρεάς οργάνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση».
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις περιπτώσεις μεταμόσχευσης νεφρού στη χώρα μας ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού αντιστοιχούν επτά δότες, ενώ στην Ισπανία, η οποία θεωρείται χώρα με καλό ποσοστό μεταμοσχεύσεων, ο αριθμός φτάνει τους 35.
Από την πλευρά της η κ. Αθηνά Γούκου, προϊσταμένη της Ιατρικής Υπηρεσίας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων επισήμανε ότι «η δωρεά οργάνων στην Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω και αυτό οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση και στις σκέψεις που κάνουν οι πολίτες επί του συγκεκριμένου ζητήματος» και συμπλήρωσε:
«Δυστυχώς ακόμη και εμείς που εργαζόμαστε στον τομέα αυτό δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην κατεύθυνση, ώστε η δωρεά οργάνων να γίνει βίωμα ζωής».
Η ίδια ανέφερε ακόμη ότι εντός του 2007 θα ξεκινήσει διαφημιστική καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου για τη δωρεά οργάνων και ταυτόχρονα η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα νοσοκομείο- δορυφόρο των Αθηνών, προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση του κόσμου αλλά και των γιατρών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δωρητών Οργάνων νομού Μαγνησίας κ. Ιωαν. Βαρδούλης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η εκδήλωση έχει στόχο να ενημερωθεί ο κόσμος για τη δωρεά οργάνων. Θεωρούμε σημαντική την κατάθεση πρότασης νόμου από δυο βουλευτές, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση και το υπουργείο εξετάζει θετικά την αλλαγή του ελληνικού μοντέλου, προκειμένου ο κλινικά νεκρός να ανήκει στην Πολιτεία (ισπανικό μοντέλο) και μόνο εφόσον δηλώσει ότι δεν επιθυμεί, τότε να μη γίνεται μεταμόσχευση των οργάνων του».
Ο κ. Βαρδούλης αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζει η Μαγνησία στον τομέα των δωρητών οργάνων, επισήμανε ότι υπάρχουν εγγεγραμμένοι 1.200 δωρητές και στην περιοχή μας έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού 65 ασθενείς.
Από την πλευρά του ο κ. Σπ. Δρακόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Οργάνων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»- αναπληρωτής διευθυντής χειρουργός, ανέπτυξε το θέμα: «Η μεταμόσχευση νεφρού- προοπτικές».
Όπως τόνισε, «η πορεία των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις και ο μόνος δρόμος για να ανοίξουν οι πόρτες και οι καρδιές του κόσμου, είναι η συνεχής ενημέρωση στον τομέα της δωρεάς οργάνων» και προσέθεσε:
«Παρά το γεγονός, ότι τα επιτεύγματα της ελληνικής ιατρικής είναι πολύ καλά, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην εξεύρεση μοσχευμάτων. Θα πρέπει να υπάρχει διαρκής ενημέρωση προκειμένου οι πολίτες να προχωρούν συνειδητά σε δωρεά οργάνων και να ξεκολλήσει η χώρα μας από τις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε.».
Στο Νοσοκομείο του Ευαγγελισμού, οι καταγεγραμμένοι δωρητές φτάνουν τα 450 άτομα, ενώ την περσινή χρονιά έγιναν 40 μόνο μεταμοσχεύσεις. Την ίδια περίπου εικόνα παρουσιάζουν, σύμφωνα με τον κ. Δρακόπουλο και τα υπόλοιπα Μεταμοσχευτικά Κέντρα της Ελλάδος.
Η αντινομάρχης Υγείας κ. Ντία Βουβαλούδη επισήμανε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελέσει το πεδίο εφαρμογής και ολοκλήρωσης του κοινωνικού έργου ενός κράτους. Στα πλαίσια αυτά είναι η αιμοδοσία και η δωρεά οργάνων και ως χώρα βρισκόμαστε πολύ πίσω στους προαναφερόμενους τομείς σε σχέση με άλλες χώρες. Οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ζωής αλλά και μετά θάνατο».
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Βόλου κ. Έφη Καραγιάννη τόνισε τα εξής: «Η σημερινή εκδήλωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πραγματεύεται τον τομέα του εθελοντισμού. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών πρέπει να γίνει θέμα και της σημερινής Δημοτικής Αρχής στον τομέα της εθελοντικής και της δωρεάς οργάνων, καθώς η κοινωνία πάσχει από προκατάληψη και φόβο. Στόχος είναι να πάμε ενάντια στην προκατάληψη και το φόβο και αυτό θα επιτευχθεί με τη γνώση, την ενημέρωση και τη γνώση».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου