ΤΟΠΙΚΑ

Οι προτάσεις της ΝΑΜ για τα αντιπλημμυρικά

οι-προτάσεις-της-ναμ-για-τα-αντιπλημμυ-851206

Διέψευσε με ανακοίνωσή της η Διαχειριστική Αρχή του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Θεσσαλίας την αναφορά του νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια στην προχθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου ότι η πρόταση της ΝΑΜ για αντιπλημμυρικά έργα έχει χαρακτηριστεί ως από τις πλέον τεκμηριωμένες, στο πλαίσιο του Μέτρου 6.4 του προγράμματος.
Με ανακοίνωση, πάντως, που εκδόθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, επισημαίνεται ότι η ΝΑΜ δεν έχει καμία πρόθεση να εισέλθει σε αντιδικία με τη Διαχειριστική Αρχή. Επιπλέον εκφράζει την ικανοποίησή της για «τη λιτή επιβεβαίωση της αρχής ότι η Διαχειριστική Αρχή αξιολογεί τις προτάσεις με αυστηρά τεχνοκρατικά – επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση το φρόνημα των φορέων που τις υποβάλλουν».
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΥΔΕΠ Θεσσαλίας, με αφορμή δημοσίευμα του «Ταχυδρόμου» αναφέρονται τα εξής:
«Η Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Θεσσαλίας δεν εξέφρασε ούτε γραπτώς ούτε προφορικώς έως σήμερα καμία άποψη, ούτε θετική όπως αναφέρεται στο δημοσίευμά σας, ούτε αρνητική επί των προτάσεων μελετών πού υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης 147 του Μέτρου 6.4 του ΠΕΠΘ. Οι προτάσεις αυτές βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης που δεν ολοκληρώθηκε ακόμη.
Η Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠΘ στα πλαίσια των κανόνων του συστήματος διαχείρισης και ελέγχων αξιολογεί κάθε πρόταση με τεχνοκρατικά – επιστημονικά κριτήρια, τα οποία συνοδεύουν την πρόσκληση και δημοσιοποιούνται μέσω αυτής σε όλους τους ενδιαφερομένους φορείς. Επίσης, εισηγείται και τεκμηριώνει τις θέσεις της προς τρίτους, μόνον εγγράφως, μέσω του Προϊσταμένου της ΕΥΔΕΠΘ, είτε τις αποφάσεις της, και πάλι εγγράφως, μέσω του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας και με κανέναν άλλο τρόπο. Τέτοιου είδους αλληλογραφία ή ενημέρωση δεν υπήρξε μεταξύ της ΕΥΔΕΠΘ και των υπηρεσιών της ΝΑΜ παρά τις συνεργασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για άλλα θέματα.
Ως εκ τούτου το περιεχόμενο του δημοσιεύματος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.» (σ.σ. Το περιεχόμενο του δημοσιεύματος ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα, καθώς καταγράφει αναφορές που έγιναν στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Μαγνησίας).

Απάντηση
της ΝΑΜ
Η ανακοίνωση-απάντηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας έχει ως εξής:
«Η ΝΑΜ δεν έχει καμία πρόθεση να εισέλθει σε αντιδικία με τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Θεσσαλίας. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής επιτελούν το έργο τους, ενώ δεν μας διαφεύγει το γεγονός ότι ο πολιτικός προϊστάμενός τους είναι ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας.
Είμαστε ικανοποιημένοι με τη λιτή επιβεβαίωση της αρχής ότι η Διαχειριστική Αρχή αξιολογεί τις προτάσεις με αυστηρά τεχνοκρατικά – επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση το φρόνημα των φορέων που τις υποβάλλουν. Η διαπίστωση αυτή, αυτονόητη για ένα Κράτος Δικαίου και μια ευνομούμενη Πολιτεία, μας γεμίζει με ιδιαίτερη αισιοδοξία εν όψει της οριστικής αξιολόγησης των προτάσεων της ΝΑΜ για τις αντιπλημμυρικές μελέτες της Μαγνησίας. Τέλος, δείχνει το μέγεθος της απαξίας, της αδικίας, αλλά και των κοινωνικών αντιδράσεων που θα προκληθούν σε περίπτωση που παραβιαστούν οι κανόνες της αντικειμενικής και ισότιμης μεταχείρισης για την κατανομή των συγχρηματοδοτούμενων πόρων.
Ας μην παρεξηγείται λοιπόν η αγωνία που εκφράστηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο προκειμένου να αποφύγουμε στο μέλλον καταστροφές, αντίστοιχες με τις πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου, από τις οποίες ακόμη προσπαθεί να συνέλθει η περιοχή μας και οι οποίες, σημειωτέον, στοίχισαν στον Έλληνα φορολογούμενο περίπου 6 εκ ευρώ για αποζημιώσεις…»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου