ΤΟΠΙΚΑ

Φωτογραφικό ταξίδι στο χρόνο

φωτογραφικό-ταξίδι-στο-χρόνο-851206

“Οι γυναίκες ταξιδεύουν στο χρόνο… μέσα από το φακό του Δημήτρη Λέτσιου και της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου” για να “πρωταγωνιστήσουν” σε βιωματικές δράσεις που έχουν ως αποδέκτες τους μαθητές της περιοχής. Η έκθεση φωτογραφίας που “φιλοξενείται” στον ισόγειο χώρο του Αρχοντικού Τοπάλη-Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, στην Μακρινίτσα, με πρωτοβουλία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, σε συνεργασία με την Κοινότητα Μακρινίτσας και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, προσέφερε πεδίο για την εκπόνηση ενός ενδιαφέροντος εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης. Οι γυναικείες φιγούρες που αποτύπωσε με τρόπο μοναδικό ο φακός του Δημήτρη Λέτσιου, σε συνάρτηση με τις καλλιτεχνικές προτάσεις των μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου : Σοφίας Μακεδόνα, Μαρίας Μητρουλά, Γιάννη Γεωργιάδη, Γιάννη Τζίμα και Νικόλα Χρυσού, προσφέρουν στους επισκέπτες της έκθεσης δημιουργικά κίνητρα γνωριμίας με το “χθες” και το “σήμερα”. Το αντίστοιχο πρόγραμμα των βιωματικών δράσεων που θα υλοποιηθούν, θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να επισημάνουν διαφορές και ομοιότητες και να αξιολογήσουν τρόπους ζωής και νοοτροπίες παρατηρώντας τις φωτογραφίες και τα εκθέματα του Μουσείου. Η έκθεση φωτογραφίας θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως την 31η Μαΐου και τα σχολεία μπορούν να την επισκεφτούν σύμφωνα με τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου, καθημερινά 10.00-17.00 εκτός Δευτέρας.
Μετά το Πάσχα, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το, αναλόγου θεματολογίας, εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από τους Πηνελόπη Τσαβέ, φιλόλογο και Γεράσιμο Τσιμπλούλη, δάσκαλο, εκ των μελών της παιδαγωγικής ομάδας που στελεχώνει το Κέντρο. Το εν λόγω πρόγραμμα θα υλοποιείται κάθε Πέμπτη, με ευθύνη του ΚΠΕ Μακρινίτσας, για μαθητικές ομάδες έως είκοσι ατόμων, μετά από προσυνεννόηση. Ηδη έχει αποσταλεί η σχετική εγκύκλιος στους διευθυντές των σχολείων της περιοχής και όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο κ. Τσιμπλούλης “σκοπός του προγράμματος είναι να αντιληφθούν τα παιδιά την θέση της γυναίκας στο παρελθόν σε αντιδιαστολή με την σύγχρονη εποχή. Μέσα από την παρατήρηση των φωτογραφιών, οι μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, του Γυμνασίου αλλά και του Λυκείου, αλλά και την περιήγησή τους στο Μουσείο, θα έχουν την ευκαιρία να «αναγνώσουν» τη θέση της γυναίκας στο χθες και το σήμερα”. Το έντυπο σκέλος του προγράμματος που θα εκπονηθεί προσεχώς, με επίκεντρο τον αειθαλή Δημήτρη Λέτσιο, τα έργα των χειρών του, αλλά και τις δημιουργίες των μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, θα κινητοποιήσει το ενδιαφέρον και την παρατηρητικότητα των νεαρών επισκεπτών, οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε με το συγκεκριμένο σκεπτικό. Στόχοι, εξάλλου του προγράμματος είναι να εντοπίσουν διαχρονικά οι μαθητές το πλαίσιο των ανθρώπινων σχέσεων, να
κατηγοριοποιήσουν τις επαγγελματικές ασχολίες των γυναικών στο παρελθόν και το παρόν και να
συσχετίσουν την ενδυμασία με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Για περισσότερες πληροφορίες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθύνονται στα μέλη της Παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Π.Ε. Τσαβέ Πηνελόπη και Τσιμπλούλη Γεράσιμο, στο τηλέφωνο 24280-90010, για την διευθέτηση των λεπτομερειών επίσκεψης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου