ΤΟΠΙΚΑ

Απειλεί με βέτο τη Γερουσία ο Μπους

απειλεί-με-βέτο-τη-γερουσία-ο-μπους-851206

Οι Δημοκρατικοί αγνόησαν την απειλή του προέδρου Τζ.Μπους να ασκήσει βέτο στο χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των στρατευμάτων από το Ιράκ. Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του πολέμου, το οποίο περιλαμβάνει το εν λόγω χρονοδιάγραμμα.
Ψηφίζοντας με κομματικά κυρίως κριτήρια, η Γερουσία υπέγραψε το νομοσχέδιο σχετικά με τη χρηματοδότηση του πολέμου με ψήφους 51 υπέρ και 47 κατά. Οι Ρεπουμπλικάνοι στην πλειοψηφία τους στήριξαν τον πρόεδρο Μπους, θέλοντας να αποφύγουν τον ορισμό προθεσμίας για την απόσυρση των στρατευμάτων.
Το νομοσχέδιο ορίζει ότι ο πόλεμος θα χρηματοδοτηθεί με 122 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι θα ξεκινήσει η επιστροφή των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2008.
Η ψηφοφορία της Γερουσίας αποτελεί την πλέον απροκάλυπτη πρόκληση στην πολιτική του προέδρου Μπους, ο οποίος σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει υποστήριξη για την πολιτική του σχετικά με το Ιράκ, κάλεσε στον Λευκό Οίκο μέλη του κόμματός του.
«Στεκόμαστε ενωμένοι και φωνάζουμε δυνατά και καθαρά ότι όταν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις που απειλούνται, περιμένουμε αυτό το στρατιωτικό σώμα να χρηματοδοτηθεί πλήρως» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να μην υπάρξουν εμπόδια για τους αξιωματούχους που βρίσκονται στο έδαφος στο Ιράκ.
Την προηγούμενη εβδομάδα και η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε παρόμοιο νομοσχέδιο. Οι Δημοκρατικοί είναι αποφασισμένοι το τελικό σχέδιο στο οποίο θα καταλήξουν μετά από συζήτηση μεταξύ των δύο σωμάτων του Κογκρέσου να περιλαμβάνει ένα είδος χρονοδιαγράμματος που θα αποτελέσει «την αρχή του τέλους» του πολέμου.
Το τελικό σχέδιο θα κατατεθεί στον πρόεδρο Μπους, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο είπε ότι ο πρόεδρος σέβεται τον ρόλο του Κογκρέσου και ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να σεβαστεί τον δικό του.
Νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι έστειλε γράμμα στον πρόεδρο Μπους στο οποίο έλεγε: «Αυτό το Κογκρέσο ακολουθεί μια υπεύθυνη κατεύθυνση και απαντά σε ανάγκες που αγνοήθηκαν από την κυβέρνησή σας και από το προηγούμενο Κογκρέσο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου