ΤΟΠΙΚΑ

Κων. Μαραβέγιας: Επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση αξιόπιστης λύσης για χωροθέτηση των νέων Δικαστηρίων Βόλου

κων-μαραβέγιας-επιτακτική-ανάγκη-η-εξ-665532

Στη σημαντική εξέλιξη που αφορά στην ένταξη του έργου του νέου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου στις εγκριθείσες Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, αναφέρθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, στο περιθώριο της ομιλίας του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και τις παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης. Σημειώνεται ότι το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση για 30 χρόνια ενός νέου Δικαστικού Μεγάρου για τη Μαγνησία.

Ο κ. Μαραβέγιας ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τον αρμόδιο υπουργό κ. Κων. Τσιάρα για την επίμονη προσπάθεια που κατέβαλε προκειμένου να ξεμπλοκάρει μια πολύπαθη υπόθεση για την περιοχή και πρόσθεσε πως πλέον θα πρέπει και οι τοπικοί φορείς να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. «Δεν είναι ακόμα ώρα για πανηγυρισμούς. Όλοι οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, εργαζόμενοι σοβαρά και συστηματικά. Πρώτο και βασικότερο βήμα είναι προφανώς η γρήγορη εξεύρεση από τον Δήμο αξιόπιστης λύσης για την χωροθέτηση των νέων Δικαστηρίων. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη και προς αυτή την κατεύθυνση ελπίζω πως όλοι θα συνεισφέρουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε επίσης στην επαναλειτουργία των Δικαστηρίων που ανακοίνωσε ο κ. Τσιάρας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν πέρυσι εναντίον του αρμόδιου υπουργού, ότι δήθεν προτάσσει «κοντόφθαλμα συντεχνιακά συμφέροντα» έναντι της προστασίας της δημόσιας υγείας, αποδείχθηκαν άστοχες». Επισήμανε, ακόμη, ότι η προηγούμενη θέση των δικαστικών λειτουργών περί επιβολής του μέτρου της οριζόντιας αναστολής για όλους τους κλάδους της Δικαιοσύνης έχει κριθεί. Σήμερα όλοι έχουν αντιληφθεί ότι η απόδοση δικαιοσύνης είναι εξίσου αναγκαία με την λειτουργία άλλων κρατικών τομέων αιχμής που συνεχίζουν να λειτουργούν αδιάλειπτα όπως είναι η Εφορία, η Αστυνομία κ.α.

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει μέτρα για την προστασία των διαδικασιών στο ακροατήριο, ακριβώς για να ενισχύσει την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων -δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων, διαδίκων, δικηγόρων και μαρτύρων – προστατεύοντας όχι μόνο την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και την κοινωνία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαραβέγιας στα βήματα ψηφιακής μετάβασης που προώθησε το υπουργείο Δικαιοσύνης εν μέσω κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί τόσο η απλοποίηση των δικαστηριακών διαδικασιών, όσο η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης των πολιτών «ΣΟΛΩΝ» αποτελεί μια κορυφαία μεταρρύθμιση που ολοκληρώθηκε με σταθερά, συστηματικά βήματα και επιτρέπει πλέον την έκδοση ενός τεράστιου όγκου δικαστικών πιστοποιητικών και την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων στους διαδίκους. Επίσης, η γενίκευση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων από τα Δικαστήρια που προηγήθηκε έφερε μια πραγματική επανάσταση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Έτσι πλέον μπορούν οι δικηγόροι να καταθέτουν ηλεκτρονικά δικόγραφα και να παραλαμβάνουν με τον ίδιο τρόπο χιλιάδες αποφάσεις.

Αναφερόμενος, τέλος, στο συζητούμενο νομοσχέδιο υπογράμμισε ότι εισάγει μια ακόμα καινοτομία στην Ελληνική Δικαιοσύνη: την συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Μια νέα υπηρεσία που θα εστιάσει στην αυξημένη προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άλλωστε ταυτίζονται με το δημόσιο συμφέρον. «Ας μην ξεχνάμε πως τα χρήματα της Ένωσης είναι κι αυτά δημόσιο χρήμα και δεν μπορούν παρά να προστατεύονται με το αυστηρότερο δυνατό νομικό οπλοστάσιο», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου