ΤΟΠΙΚΑ

Στήνουν αγχόνη για τον “Χημικό Αλί”

στήνουν-αγχόνη-για-τον-χημικό-αλί-851206

Την επιβολή της θανατικής ποινής στον εξάδελφο του Σαντάμ Χουσεΐν, ευρέως γνωστού ως «Χημικού Αλί», ζήτησαν οι εισαγγελείς στη δίκη για τη σφαγή των Κούρδων με χημικά όπλα το 1988.
Ο Αλί Χάσαν αλ-Ματζίντ και πέντε άλλοι πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος Μπάαθ δικάζονται για τον ρόλο τους στην εκστρατεία Ανφάλ του 1988. Οι εισαγγελείς ζήτησαν τη θανατική καταδίκη των πέντε εκ των έξι κατηγορουμένων, και την απαλλαγή του κυβερνήτη της Μουσούλης ελλείψει ενοχοποιητικών στοιχείων. Οι τέσσερις κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ενώ ο Αλ-Ματζίντ κατηγορείται επιπλέον για γενοκτονία.
Στην ίδια δίκη κατηγορούμενος ήταν και ο Ιρακινός πρώην ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν, οι εναντίον του κατηγορίες ωστόσο αποσύρθηκαν από το δικαστήριο μετά την εκτέλεσή του τον περασμένο Δεκέμβριο.
Κατά την επιχείρηση Ανφάλ, κουρδικά χωριά του βορείου Ιράκ χαρακτηρίστηκαν απαγορευμένες περιοχές βομβαρδίστηκαν ανηλεώς, έγινε χρήση χημικών όπλων και ισοπεδώθηκαν. Χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εκτοπίστηκαν και πολλοί εκτελέστηκαν. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι περίπου 100.000 Κούρδοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Ο Αλ Ματζίντ παραδέχθηκε ότι διέταξε στρατεύματα να εκτελέσουν όλους τους Κούρδους που δεν υπάκουσαν στις διαταγές να εγκαταλείψουν τα χωριά τους, αλλά είπε ότι δεν αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για αυτό.
Σύμφωνα με τους κατηγορούμενους, η εκστρατεία Ανφάλ είχε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους: Κούρδους αντάρτες που προσχώρησαν στο πλευρό του Ιράν κατά την τελευταία φάση του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-88).
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 16 Απριλίου με τις αγορεύσεις των κατηγορουμένων.
Παιδιά θύματα σε επίθεση στο Κιρκούκ
Τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με φορτηγό τη Μ.Δευτέρα στην πόλη Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ. Μεταξύ των νεκρών είναι και παιδιά από γειτονικό σχολείο. Βίντεο του πρακτορείου Associated Press έδειξε τέσσερις τραυματίες Αμερικανούς στρατιώτες και ένα κατεστραμμένο τζιπ του αμερικανικού στρατού.
Το παγιδευμένο φορτηγό είχε στόχο αστυνομικό τμήμα κοντά σε δημοτικό σχολείο στη συνοικία Ραχιμάουα. Η έκρηξη ακούστηκε σε όλη την πόλη.Στην πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα πόλη του Κιρκούν αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του χρόνου δημοψήφισμα για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να είναι υπέρ της ενσωμάτωσης της πόλης στο αυτόνομη κουρδική περιοχή, προοπτική που προκαλεί τις αντιδράσεις των Αράβων του Ιράκ και της Τουρκίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου