ΤΟΠΙΚΑ

Μέχρι 11 ευρώ η τιμή του οβελία

μέχρι-11-ευρώ-η-τιμή-του-οβελία-851206

Υπόνοιες σε μέλη του συλλόγου κρεοπωλών Μαγνησίας δημιούργησε η τιμή πώλησης του οβελία σε σούπερ μάρκετ αλυσίδων. Κρεοπώλες πληροφορήθηκαν και διαπίστωσαν ότι ντόπιο αρνί σε μάρκετ πωλείται προς 6 ευρώ το κιλό, όταν η τιμή για τα κρεοπωλεία «έκλεισε» χθες από 10 έως 11 ευρώ το κιλό. Σήμερα μέλη της διοίκησης του συλλόγου κρεοπωλών θα ζητήσουν για δεύτερη φορά τις τελευταίες εβδομάδες τη διενέργεια σχετικών ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας.
Από 1,5 έως 2,5 ευρώ το κιλό φθηνότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο διαμορφώθηκε η τιμή πώλησης του πασχαλινού οβελία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου κρεοπωλών Μαγνησίας το αρνάκι πωλείται στα παραδοσιακά κρεοπωλεία από 10 έως 11 ευρώ, όταν η τιμή του πέρυσι το Πάσχα έφτανε τα 12,5 ευρώ.
Πρόκειται για θεσσαλικά ντόπια κρέατα σε μεγάλη επάρκεια, όπως τόνισε ο κ. Μουστάκας, που θα οδηγήσει μάλιστα στην πώληση ελάχιστης ποσότητας εισαγόμενου κρέατος.
Έντονο προβληματισμό και υπόνοιες στο μεταξύ προκαλεί η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, η οποία συνοδεύει το αρνί στις προθήκες μεγάλων σούπερ μάρκετ.
«Είναι ιδιαίτερα περίεργο ότι πωλείται προς 6 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή, με την οποία οι κρεοπώλες αγόρασαν από τους χονδρέμπορους», δήλωσε ο κ. Μουστάκας.
Σήμερα οι διαπιστώσεις τους θα μεταφερθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Μαγνησίας, από τις οποίες θα ζητήσουν τη διενέργεια σχετικών ελέγχων. Το θέμα είχε απασχολήσει και τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα μέλη της διοίκησης του συλλόγου με τον αρμόδιο αντινομάρχη Δημ. Μεργιαλή.
Στο μεταξύ, ανοιχτά πρωί και απόγευμα θα είναι από σήμερα Μ. Τρίτη τα κρεοπωλεία. Το Μ. Σάββατο θα λειτουργήσουν έως τις 4 μ.μ.

Συμβουλές για οβελία
Ενόψει της αγοράς του πασχαλινού οβελία συμβουλές δίνει το τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΝΑΜ.
Τα αμνοερίφια πρέπει να φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες κτηνιατρικού και υγειονομικού ελέγχου.
Για τα εγχώρια (ντόπια) κρέατα, οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τα εξής:
– Ζώα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο φέρουν όλες τις σφραγίδες τυρκουάζ και μια επιπλέον σφραγίδα ίδιου χρώματος, σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου, με την ένδειξη «Ελλάδα»
– Ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο φέρουν όλες τις σφραγίδες χρώματος καστανού και μία επιπλέον σφραγίδα ίδιου χρώματος, σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου, με το όνομα της χώρας γέννησης με κεφαλαία γράμματα.
– Σε ζώα που γεννήθηκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ και επιπλέον σφραγίδα ίδιου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.
Τα κρέατα εισαγωγής που έχουν σφαγεί στη χώρα προέλευσής τους (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία κ.λπ.) πρέπει να είναι σφραγισμένα με ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ, όπου αναγράφεται η χώρα προέλευσης και ο κωδικός αριθμός Κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου.
Τα σφάγια των αμνοεριφίων πρέπει να είναι στεγνά και όχι γλοιώδη, να έχουν κρέας με χρώμα ροδαλό, να είναι καθαρά και καλοδιατηρημένα, να μην αναδίδουν δυσάρεστες οσμές και τα σπλάχνα τους να μην φέρουν οζίδια και κύστες.
Τα κατεψυγμένα παραπροϊόντα αρνιών (συκωταριές, έντερα) πρέπει να πωλούνται με τις απαιτούμενες ενδείξεις, όπως χώρα προέλευσης, κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης εγκατάστασης, ημερομηνία παραγωγής, ημερομηνία λήξης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου