ΤΟΠΙΚΑ

Μετ’ εμποδίων η μαθητεία στα ΕΠΑΛ

μετ-εμποδίων-η-μαθητεία-στα-επαλ-664836

Στον αέρα η εφαρμογή του έτους μαθητείας για μαθητές των επαγγελματικών λυκείων, που εισάγεται από φέτος στη σχολική διαδικασία. Ομάδα διευθυντών ΕΠΑΛ του νομού, που αναζήτησε σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θέσεις μαθητείας, βρέθηκε αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε συνάντηση που είχε χθες, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με τους διευθυντές και τομεάρχες των ΕΠΑΛ ενόψει της εφαρμογής του έτους μαθητείας από τον ερχόμενο Δεκέμβριο, διαπιστώθηκαν αντικειμενικά προβλήματα. Διευθυντές, αναζητώντας θέσεις μαθητείας για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, έπεσαν πάνω σε κλειστές πόρτες. Ιδιωτικές επιχειρήσεις λόγω οικονομικής κρίσης αδυνατούν να καταβάλλουν έστω και τα 9 ευρώ ημερησίως που θα είναι η συνεισφορά τους στο ημερομίσθιο των μαθητευόμενων.

«Αγκάθι» επίσης αποτελεί το γεγονός ότι ακόμη δεν είναι έτοιμα τα έντυπα των συμβάσεων που θα υπογράφουν επιχειρήσεις και μαθητευόμενοι και αρκετοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τη μαθητεία.

Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, από φέτος τίθεται σε εφαρμογή το τέταρτο έτος μαθημάτων στα ΕΠΑΛ, το λεγόμενο έτος μαθητείας. Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα παρακολουθούν ένα ακόμη έτος μαθημάτων που θα τους οδηγεί σε εξετάσεις πιστοποίησης και σε επαγγελματικό πτυχίο επιπέδου 5, που θα τους εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με τα πρόγραμμα, οι μαθητές θα παρακολουθούν μία ημέρα την εβδομάδα μαθήματα στα εργαστηριακά κέντρα του νομού (τρία σε όλη τη Μαγνησία) και τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες της σχολικής εβδομάδας θα μαθητεύουν σε επιχείρηση του ιδιωτικού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Προβλέπεται μάλιστα και αμοιβή ίση με το 75% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (9 ευρώ την ημέρα είναι η συμμετοχή του εργοδότη και 8 ευρώ του κράτους).

Στο νομό, το έτος μαθητείας θα ισχύσει από 1η Δεκεμβρίου σε πρώτη φάση για έξι τομείς: Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, Τεχνικός Οχημάτων, Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαβελίδης, ο θεσμός είναι αίτημα των ΕΠΑΛ εδώ και χρόνια δεδομένου ότι δίνει στους αποφοίτους επαγγελματικά δικαιώματα και εργασιακή εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την αγορά εργασίας με νέους τεχνίτες και την ίδια ώρα ενισχύει και οικονομικά τους καταρτιζόμενους.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που καταγράφτηκαν, ο κ. Σαβελίδης θα αναλάβει να συντάξει επιστολές προς φορείς του ιδιωτικού τομέα με στόχο την εξεύρεση θέσεων για να μαθητεύσουν οι μαθητές, ενώ θα συντάξει και υπόμνημα προς το Υπουργείο, προκειμένου συναρμόδια Υπουργεία να δώσουν εντολές για την απορρόφηση μαθητευόμενων σε ειδικότητες σε φορείς του δημοσίου τομέα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου