ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στο Γ.Ν.Ν.Β

σημαντικές-ελλείψεις-προσωπικού-στο-851206

Αρρυθμίες προκαλούν στα δημόσια Νοσοκομεία οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι αριθμοί για τη μείωση των νοσηλευτών δείχνουν την έκταση του προβλήματος. Οι διαπιστώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, η οποία κατέγραψε τις ανάγκες του προσωπικού σε 20 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας –μεταξύ τους το Νοσοκομείο Βόλου- δείχνουν τραγικές.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί την τελευταία τριετία, καθώς οι προσλήψεις νοσηλευτών γίνονται με το «σταγονόμετρο». Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΠΟΕΔΗΝ οδηγούν στην εκτίμηση ότι από το 2003 οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις προνοιακές δομές της χώρας έχουν μειωθεί κατά 1.500.
Στο Νοσοκομείο Βόλου οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν πριν το 2000, ενώ εργαζόμενοι που αποχώρησαν την τελευταία επταετία με συνταξιοδότηση δεν αντικαταστάθηκαν.
Μόνο με βάση τον παλαιό Οργανισμό λειτουργίας του «Αχιλλοπούλειου» τα κενά αριθμούσαν τα 50 σε νοσηλευτικό προσωπικό και 40 άλλων ειδικοτήτων. Με το νέο Οργανισμό, τη λειτουργία της νέας πτέρυγας και των νέων μονάδων οι ελλείψεις θα είναι πολλαπλάσιες, λέει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου Λεωνίδας Αναστασίου.
Τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ σε ότι αφορά το Νοσοκομείο Βόλου δείχνουν ότι στις 31/12/2003 υπηρετούσαν στη Νοσηλευτική Υπηρεσία 344 άτομα, στη Διοικητικές Υπηρεσίες 216 και στις Τεχνικές Υπηρεσίες 45.
Στις 28/2/2007 η κατάσταση είχε ως εξής: Νοσηλευτική Υπηρεσία 318 άτομα (-7,5%), Διοικητικές Υπηρεσίες 126 άτομα (-41,6%), Τεχνικές Υπηρεσίες 34 άτομα (-24,4%).
Σε ότι αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους Νοσηλευτικής Υπηρεσίας που υπηρετούσαν στο «Αχιλλοπούλειο» πριν μία τριετία, οι 30 ήταν Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, οι 150 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι 162 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και οι δύο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Σήμερα, στη βαθμίδα της ΥΕ ανήκουν 24, στη ΔΕ 142, στην ΤΕ 148 και στην ΠΕ οι 4.
Με σύμβαση ορισμένου χρόνου εργασίας στη Νοσηλευτική Υπηρεσία στο τέλος του 2003 εργάζονταν πέντε ΥΕ, 10 στην κατηγορία ΔΕ, 10 στην κατηγορία ΤΕ, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο τέσσερις στην κατηγορία ΥΕ, έξι στη ΔΕ και έξι στην ΤΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στο Νοσοκομείο Βόλου υπάρχουν 13 κενές οργανικές θέσεις στην κατηγορία ΠΕ, 150 στην ΤΕ, 110 στη ΔΕ και 16 στην ΥΕ.
«Οι ελλείψεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Με τη μεταφορά στη νέα πτέρυγα, τη λειτουργία νέων μονάδων και τμημάτων και με την ταυτόχρονη λειτουργία ορισμένων Κλινικών στην παλαιά πτέρυγα οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται», σημειώνει ο κ. Αναστασίου.
Όπως λέει, οι υπηρεσίες εκτιμούν ότι για την πλήρη ανάπτυξη του Νοσοκομείου, στη νέα και παλαιά πτέρυγα, απαιτείται η πρόσληψη 150 νοσηλευτών και 100 εργαζομένων λοιπών ειδικοτήτων, πλην του ιατρικού προσωπικού.
Αυτές τις ημέρες συνεχίζονται οι προσλήψεις των 77 ατόμων με οκτάμηνες συμβάσεις, επιπλέον 12 άτομα θα προσληφθούν με 12μηνες συμβάσεις, 13 άτομα θα προσληφθούν ως μόνιμα από προκήρυξη του 2006, ενώ έως το Μάϊο αναμένονται άλλοι 40 συμβασιούχοι μέσω του προγράμματος Stage.
«Δηλαδή, από τις 250 θέσεις που σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Νοσοκομείου χρειάζεται να καλυφθούν, προσλαμβάνονται 142 άτομα, οι 129 από τους οποίους με συμβάσεις οκτώ έως 18 μηνών», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων.
Πρόκειται για προσλήψεις, όπως σημειώνει, με «ημερομηνία λήξης» και αν με τη λήξη τους δεν ανανεωθούν τότε το Νοσοκομείο Βόλου θα μείνει μετέωρο.
Τα σημαντικά κενά σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους του «Αχιλλοπούλειου» σε εντατικοποίηση της εργασίας τους. Ήδη υπολογίζεται ότι στο σύνολο των εργαζομένων οφείλονται περίπου 8.000 ρεπό και άδειες.

«Καμπανάκι» από γιατρούς
Την ίδια στιγμή, σε αυξημένη επιφυλακή σχετικά με το σύστημα εφημεριών βρίσκονται οι γιατροί, εξαιτίας των μειωμένων κονδυλίων και του σοβαρού προβλήματος χρηματοδότησης, το οποίο συνεχίζει να υφίσταται.
Οι γιατροί στο «Αχιλλοπούλειο», σύμφωνα με τον πρόεδρό τους Θεόφιλο Μερίδη, έχουν πληρωθεί έως και τον Ιανουάριο.
Το σύστημα εφημεριών συνεχίζεται με βάση όσα ίσχυαν στο παρελθόν και προς στιγμή δεν έχουν αντιμετωπιστεί προβλήματα ως προς την εφαρμογή του και τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Ωστόσο, οι νοσοκομειακοί γιατροί εκπέμπουν «σήμα κινδύνου» εκτιμώντας ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα εμφανιστούν τα πρώρα προβλήματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου