ΤΟΠΙΚΑ

«Παραμάγαζα» με φόντο την Υγεία ~ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

παραμάγαζα-με-φόντο-την-υγεία-απο-ιδ-664315

Χρυσές δουλειές από ενοικιάσεις τηλεοράσεων, αποκλειστικών νοσοκόμων και ασθενοφόρων

Τηλεφωνικούς θαλάμους, καθρέφτες ανελκυστήρων, τοίχους, πίνακες ανακοινώσεων και χώρους υποδοχής όπως και… κομοδίνα ασθενών στο Νοσοκομείο Βόλου κοσμούν ειδικά διαφημιστικά φυλλάδια τα οποία διακινούνται μαζί με τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω αυτών στους ασθενείς και στους συγγενείς τους. Από ασθενοφόρα και ιατρικά προϊόντα μέχρι τηλεοράσεις, διαφημίζουν ιδιώτες επαγγελματίες που κάνουν «χρυσές δουλειές».

Τα φυλλάδια για ενοικιάσεις τηλεοράσεων, ενοικιάσεις κρεβατιών είναι σε πρώτη ζήτηση. Οι επαγγελματίες τα τοιχοκολλούν στις πόρτες, στο ανσανσέρ ή τα διανέμουν στους συγγενείς των ασθενών.

«Είναι μία παγιωμένη κατάσταση» υπογραμμίζουν οι ίδιοι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Βόλου, που παρά τις παρατηρήσεις που έχουν κάνει σε πολλούς από αυτούς να σταματήσουν να μπαινοβγαίνουν στο Νοσοκομείο «προμοτάροντας» την πραμάτια τους, αυτοί επιμένουν να το κάνουν.

Ετσι έχοντας την ανάλογη κάρτα, ο ασθενής ή οι συγγενείς του μπορούν να προμηθευτούν ακόμη και τηλεόραση στο δωμάτιο. Η ενοικίαση συνήθως κοστίζει 2 ευρώ την ημέρα.

Παράλληλα όμως μεγάλη άνθηση γνωρίζουν και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών ασθενοφόρων.

Πηγαίνουν οπουδήποτε επιθυμεί ο «πελάτης» και είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε διακομιδή. Οι αμοιβές είναι ανάλογες με τη χιλιομετρική απόσταση που καλείται να καλύψει το όχημα. Για «εντός έδρας» η ταρίφα ανέρχεται μέχρι 70 ευρώ, ενώ για εκτός από 150 μέχρι και 800 ευρώ. Οι σχετικές καρτούλες είναι διασκορπισμένες σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου, αλλά και σε πίνακες ανακοινώσεων και στα κομοδίνα των ασθενών.

«Μαύρες» αποκλειστικές νοσοκόμες…

Θέμα εξάλλου υφίσταται με τις αποκλειστικές νοσοκόμες και ειδικότερα με όσες υποδύονται το ρόλο της αποκλειστικής νοσοκόμας χωρίς καμία πιστοποίηση και κανένα δίπλωμα και οι οποίες κάνουν «θραύση» τόσο στο Νοσοκομείο Βόλο όσο και σε όλα τα δημόσια Νοσοκομεία. Για αυτό και προκειμένου να μπει μία τάξη μέχρι τις 27η Σεπτεμβρίου θα καταρτιστεί ο ετήσιος ονομαστικός κατάλογος στο Νοσοκομείο και σε κάθε ιδιωτική κλινική για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενείς νοσοκομείων ΕΣΥ και ιδιωτικών κλινικών της Χώρας από αποκλειστικές νοσοκόμες και νοσοκόμους.

Η καταληκτική προθεσμία εγγραφής στο Μητρώο των Υγειονομικών Περιφερειών ήταν 10η Σεπτεμβρίου 2013 και έπειτα ξεκίνησε ο ενδελεχής έλεγχος, προκειμένου να σταματήσει αυτό το «αλησβερίσι».

Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι η αμοιβή για μία νομίμως εργαζόμενη αποκλειστική νοσοκόμα κατά τη διάρκεια της Κυριακής, για λιγότερες από επτά ώρες, ένας νοσηλευόμενος ασθενής υποχρεώνεται να πληρώσει κάτι περισσότερο από… 100 ευρώ, ενώ για τις καθημερινές υποχρεώνεται να καταβάλλει κάτι περισσότερο από… 70 ευρώ!

Η αμοιβή που ζητούν οι παρανόμως εργαζόμενες αποκλειστικές νοσοκόμες που κυρίως είναι αλλοδαπές είναι, 50 ευρώ και για τις καθημερινές και για τις Κυριακές και για τις αργίες και για τις νύχτες και όταν η αποζημίωση που καταβάλλει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στους νοσηλευόμενους ασφαλισμένους για την απασχόληση νομίμως εργαζόμενης αποκλειστικής νοσοκόμας είναι μόλις το… 40% του συνόλου της αμοιβής την οποία ο ασφαλισμένος κατέβαλε στην αποκλειστική νοσοκόμα και μόνον για χρονική διάρκεια νοσηλείας 10 ημερών… λειτουργεί ως κίνητρο… η κάθε καρτούλα με τα τηλέφωνα επικοινωνίας των κυριών… που κάνουν τη δουλειά της αποκλειστικής.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου