ΤΟΠΙΚΑ

Επιπλέον 1.000 άνεργοι μέσα σε ένα μήνα

επιπλέον-1-000-άνεργοι-μέσα-σε-ένα-μήνα-66308

Σε ολόκληρη τη Θεσσαλία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ

Χίλιοι επιπλέον άνθρωποι καταγράφηκαν ως άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλία τον Αύγουστο καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού απασχόλησης τον Αύγουστο συνολικά οι άνεργοι ανήλθαν στους 62390 ενώ τον Ιούλιο στον ΟΑΕΔ ήταν καταγεγραμμένοι 61.906 άνεργοι στη Θεσσαλία και τον Ιούνιο ήταν 60.614 άτομα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Πολύ υψηλά παραμένουν τα ποσοστά της ανεργίας στις γυναίκες αλλά και των μη επιδοτούμενων ανέργων αφού από τους 62.390 συνολικά ανέργους και στους τέσσερις Θεσσαλικούς Νομούς επιδοτούνται με επίδομα ανεργίας κάθε μήνα 5.200 άτομα.

Το μορφωτικό επίπεδο όσων παραμένουν πάνω από 24 μήνες στην ανεργία και αναζητούν δουλειά είναι απόφοιτοι Λυκείου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των απόφοιτων του Δημοτικού την τελευταία 3ετία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυστοκία εξασφάλισης εργασίας για όσους δεν διαθέτουν επιπλέον εφόδια μόρφωσης αλλά και κατάρτιση.

Από τους ανέργους που επιδοτούνται οι 4.900 είναι απολυμένοι από διάφορους κλάδους ενώ οι υπόλοιποι από τα επισιτιστικά επαγγέλματα.

Τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Ιούλιο όσο και τον Ιούνιο από τους αναζητούντες εργασία ανέργους το 30,6% ζητεί αυτή να είναι μισθωτή και μόνον πλήρους απασχόλησης, ένα 10% να είναι μισθωτή και μόνον μερικής απασχόλησης, ένα 7% ζητεί αυτοαπασχόληση, ενώ το 54% να είναι μισθωτή και οποιαδήποτε εργασία.

Κυριότερη αιτία της ανεργίας κυρίως των ανέργων γυναικών μέχρι 40 χρόνων είναι η απασχόλησή τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και των μακροχρόνια ανέργων η απόλυση και η δυστοκία στο να βρεθεί νέα εργασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι άνεργες γυναίκες κυρίως άνω των 55 χρόνων, είναι αυτές που κατατάσσονται στη βαθμίδα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, δηλαδή απόφοιτοι πρωτοβάθμιας ή χωρίς εκπαίδευση.

Στους Ελληνες υπηκόους το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε ποσοστό 94,59%, στους υπηκόους χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανήλθε σε ποσοστό 1,28% και στους «υπηκόους τρίτων χωρών» ανήλθε σε ποσοστό 4,13%.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εξάλλου εντοπίζονται στους νέους ηλικίας 18 – 26 ετών, ποσοστό 55,5% ενώ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινείται επίσης η ανεργία σε γυναίκες και μακροχρόνια άνεργους.

Από το σύνολο των ανέργων σε επίπεδο Θεσσαλίας που ψάχνουν για εργασία ανά εκπαιδευτικό επίπεδο, ένα ποσοστό 1,31% ανήκουν στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς καμία εκπαίδευση, ένα ποσοστό 33,71% ανήκουν στο εκπαιδευτικό επίπεδο Υποχρεωτικής εκπαίδευσης έως 3η Γυμνασίου, ένα ποσοστό 48,24% ανήκουν στο εκπαιδευτικό επίπεδο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένα ποσοστό 16,75% ανήκουν στο εκπαιδευτικό επίπεδο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου