ΤΟΠΙΚΑ

Αντίδραση της ΝΑΜ για τον αποκλεισμό της Μαγνησίας

αντίδραση-της-ναμ-για-τον-αποκλεισμό-τ-851206

Από το πιλοτικό πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας αποκλείστηκε η Μαγνησία. Η απουσία του νομού, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ, προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία των παραγωγών και την άμεση αντίδραση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Χθες ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημ. Μεργιαλής πραγματοποίησε σύσκεψη στο γραφείο του με τους προέδρους τριών Ενώσεων Συνεταιρισμών. Το μεσημέρι, ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ δήλωνε ότι η νομαρχιακή αρχή δεν πρόκειται να αποδεχθεί τον αποκλεισμό της Μαγνησίας από το πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας και ζητούσε την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος του νομού.
«Δυστυχώς για άλλη μια φορά έχουμε να κάνουμε με λόγια κενού περιεχομένου», δήλωσε ο αντινομάρχης Δημ. Μεργιαλής, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ζαγορά το καλοκαίρι του 2006, είχε υποσχεθεί την τοποθέτηση γεννητριών εδάφους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση των καταστροφών των Πηλιορείτικων καλλιεργειών από χαλάζι.
Ο αντινομάρχης σημείωσε ότι κοινή απαίτηση είναι η ένταξη του νομού σε τέτοιου είδους προγράμματα, καθώς η περιοχή πλήττεται από χαλαζοπτώσεις και κυρίως το Ανατολικό Πήλιο. Απόφαση της χθεσινής σύσκεψης ήταν να μεταβούν άμεσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ και να διεκδικήσουν την ένταξη του νομού στο πρόγραμμα, έστω και τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Αυτή τη στιγμή πληρώνονται οι αγρότες του Αερινού και του Βελεστίνου για ζημιές που προκλήθηκαν από τον προηγούμενο χειμώνα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου Δημ. Σπανός, προσθέτοντας ότι ο νομός πλήττεται διαρκώς από το χαλάζι τουλάχιστον την τελευταία πενταετία και θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα.

Καίρια
ερωτήματα
«Μετά την ολοκλήρωση του εθνικού σχεδιασμού του προγράμματος έκπληκτοι διαπιστώσαμε την απουσία του νομού, ενώ την ίδια στιγμή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπεριλήφθηκαν τόσο οι άλλοι τρεις θεσσαλικοί νομοί, όσο και οι νομοί της Μακεδονίας με παρόμοια εδαφική μορφολογία με τη Μαγνησίας», αναφέρει στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ν. Κατσαρό ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας και θέτει τρία καίρια ερωτήματα, τα οποία εγείρονται:
– Πώς είναι δυνατόν να αποκλείεται ένας ολόκληρος νομός από το σχεδιασμό με την πρόφαση του ορεινού τμήματός του, τη στιγμή μάλιστα που διαθέτει και ένα πολύ μεγάλο καλλιεργήσιμο πεδινό κομμάτι, το οποίο χρήζει εξίσου της χαλαζικής προστασίας και όπου η εφαρμογή του αντιχαλαζικού προγράμματος θα ήταν εφικτή;
– Πώς είναι δυνατόν να αποκλείεται ένας ολόκληρος νομός από το σχεδιασμό, όταν στο πρόγραμμα εντάσσονται άλλοι νομοί με κοινά χαρακτηριστικά, όπως ο νομός Πιερίας, Καρδίτσας και Τρικάλων, οι οποίοι έχουν παρόμοια μορφολογία στο ορεινό και στο πεδινό τμήμα;
– Πώς είναι δυνατόν να καθυστερεί –ουσιαστικά να μετατίθεται στις καλένδες- η τοποθέτηση των γεννητριών εδάφους στον ορεινό όγκο του Πηλίου και ιδιαίτερα της Ζαγοράς, μιας περιοχής με πανευρωπαϊκή φήμη για τα ποιοτικά μήλα «Ζαγορίν», η οποία κατορθώνει σε αντίθεση με το φαινόμενο των υπολοίπων αγροτικών περιοχών, να συγκρατεί τον πληθυσμό στην περιοχή της, καθώς η ενασχόληση με την καλλιέργεια αυτού του προϊόντος είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στην εν λόγω περιοχή.
«Ως νομαρχιακή αρχή δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τον αποκλεισμό της Μαγνησίας από το πρόγραμμα της χαλαζικής προστασίας την ίδια στιγμή που άλλοι νομοί, όμοιας μορφολογίας, έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό.
Ζητούμε συνεπώς την αποκατάσταση της αδικίας που συντελέστηκε εις βάρος του νομού, με την ένταξη της Μαγνησίας στον εθνικό σχεδιασμό αυτού του προγράμματος», καταλήγει η επιστολή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου