ΤΟΠΙΚΑ

Παιδιά τραγούδησαν για την ειρήνη

παιδιά-τραγούδησαν-για-την-ειρήνη-660819

Μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών μετέφεραν τα μικρά προσφυγόπουλα, τα οποία συμμετείχαν στην εκδήλωση του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας με θέμα «Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ο πόλεμος γεννούν την προσφυγιά», που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης.

Αφιερωμένη στα 40 χρόνια δράσης της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος ήταν η εκδήλωση που άρχισε με ομιλία από την πρόεδρο του συλλόγου Ρίτσα Κωτή και ακολούθησε θεατρικό δρώμενο – παντομίμα με θέμα «πόλεμος και ειρήνη» με τη συμμετοχή οκτώ προσφυγόπουλων που ζουν στο κέντρο φιλοξενίας ΜΟΖΑ, κάτω από τους ήχους κλασικής μουσικής Vivaldi και Tchaikovsky.

Στο δρώμενο αυτό τα παιδιά χαίρονταν την ειρήνη και νίκησαν τον πόλεμο, όταν ένωσαν όλα μαζί τις δυνάμεις τους σε μια συμβολική πρωτοβουλία ελπίδας. Στη συνέχεια τα προσφυγόπουλα τραγούδησαν ένα συριακό τραγούδι που μιλούσε για τον πόλεμο και έλεγε: «γιατί μας σκοτώνετε, γιατί μας παίρνετε τις ζωές μας, γιατί μας γκρεμίζετε τα όνειρά μας; Θέλουμε πίσω τα σπίτια μας, την πατρίδα μας, τους δικούς μας».

Τέλος όλα τα παιδιά έπαιξαν στην παιδική χαρά που βρισκόταν κοντά στο χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ενώ φοιτήτριες του παιδαγωγικού τμήματος τα απασχόλησαν με παιδαγωγικά παιχνίδια. Στη συνέχεια μαζί με τις μητέρες τους και μέλη του συλλόγου, τα προσφυγόπουλα έκαναν βόλτα στην παραλία ενθουσιασμένα από την αγάπη και την αποδοχή που δέχτηκαν.

Στη διάρκεια της ομιλίας της, εξάλλου, η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «στα 40 χρόνια της δράσης της, η ΟΓΕ απέδειξε ότι βρίσκεται διαρκώς σε αγωνιστική ετοιμότητα απέναντι στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Αντιτάχθηκε και αντιτάσσεται σε οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Καταγγέλλει τη φιλειρηνική υποκρισία των κυβερνήσεων που παίρνουν μέρος σε ανοιχτές και καλυμμένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Έτσι και τώρα η αγωνιστική μας ετοιμότητα πρέπει να εκφραστεί και μπροστά στις σύνθετες διεθνείς εξελίξεις».

Παράλληλα η κ. Κωτή επεσήμανε ότι «σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται να ανοίξει η συζήτηση με τις γυναίκες από τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες για αυτές τις εξελίξεις. Να καλλιεργήσουμε σε περισσότερες γυναίκες την ανάγκη να υπάρχει λαϊκή αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτές. Δυναμώνουμε τη συνεργασία και την κοινή δράση με το μαχόμενο εργατικό – λαϊκό και φιλειρηνικό κίνημα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου