ΤΟΠΙΚΑ

Στα «κάγκελα» οι υγειονομικοί της Μαγνησίας για τα self tests

στα-κάγκελα-οι-υγειονομικοί-της-μαγ-660661

Πυρά Τσάμη για την επίταξη των γιατρών στην Αττική – Αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι φαρμακοποιοί για τα self tests

Στα «κάγκελα» είναι οι εκπρόσωποι των υγειονομικών φορέων της Μαγνησίας. Η επίταξη ιδιωτών γιατρών για να συνδράμουν στα νοσοκομεία της Αττικής στη διαχείριση της πανδημίας και η απόφαση διάθεσης self test, τα οποία θα προμηθεύονται οι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους δωρεάν από τα φαρμακεία από τα τέλη Μαρτίου, προκαλούν αντιδράσεις στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και τους φαρμακοποιούς αντίστοιχα, με τους εκπροσώπους τους να «πυροβολούν» την Κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την πανδημία.

Ο πρόεδρος του ΙΣΜ Ευθύμης Τσάμης χρεώνει προσωπικά στον υπουργό Υγείας το αδιέξοδο που οδήγησε στην επίταξη, χαρακτηρίζει τον κ. Κικίλια «ανεπαρκή» και ότι διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση με όρους «μπάσκετ» και επισημαίνει πως ενώ είχε όλο τον χρόνο να προετοιμαστεί από το δεύτερο κύμα για την επόμενη μέρα, επιχειρεί να ρίξει τα βάρη στους ιδιώτες γιατρούς.

Αιφνιδιασμένοι δηλώνουν με τη σειρά τους οι φαρμακοποιοί, καθώς όπως τονίζουν από τα δελτία ειδήσεων στις 8μμ της περασμένης Παρασκευής ενημερώθηκαν ότι αναλαμβάνουν… τα self test. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κων. Ματσιόλη υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να ξεκαθαριστούν πρώτα, για να αρχίσει να εφαρμόζεται αυτή η διαδικασία με ι συγκεκριμένα πρωτόκολλα εφαρμογής.

Τσάμης: Ο κ. Κικίλιας υπονομεύει με τις αποφάσεις του τις λύσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας ο κ. Κικίλιας με τη στάση του υπονομεύει την εξεύρεση λύσεων που θα μπορούν να ανακουφίσουν το ΕΣΥ που ασφυκτικά ειδικά στην Αθήνα, λόγω των αυξημένων εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό.

Κατά τον κ. Τσάμη ο υπουργός στην επίμαχη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου στην οποία συμμετείχε και εκείνος, ο κ. Κικίλιας δεν έδειξε καμία διάθεση να βρεθεί η χρυσή τομή με τους ιδιώτες γιατρούς και συμπεριφέρθηκε με σκαιό τρόπο. «Δεν πρότεινε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο, δεν ενημέρωσε ποιες ειδικότητες γιατρών χρειάζονται τα νοσοκομεία και επιπλέον δεν αποδέχτηκε να ακούσει τις προτάσεις μας, επαναλαμβάνοντας μόνο το τελεσίγραφο της επίταξης», αναφέρει ο κ. Τσάμης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Οι ιδιώτες γιατροί από την πρώτη στιγμή συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού τόσο στα ιατρεία τους, περιθάλποντας χιλιάδες ασθενείς, όσο και στις ιδιωτικές κλινικές. Δυστυχώς όμως ο κ. Κικίλιας προήλθε στη σύσκεψη χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης, ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό για το 0ποίο οι γιατροί έχουν ζητήσει να υπάρξει σχετική ρύθμιση. Η συμπεριφορά του προς όλους μας ήταν σκαιά και απαξιωτική», προσθέτει ο ίδιος.

Ο κ. Τσάμης επίσης τονίζει ότι οι ιδιώτες γιατροί που εργάστηκαν στο ΕΣΥ τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έχουν ακόμη πληρωθεί διότι δεν έχει ξεκαθαριστεί, αν αυτό θα γίνει από τις ΥΠΕ, ή με άλλη διαδικασία που θα ορίσει το υπ. Υγείας.

Κων. Ματσιόλης: Επιχειρείται η εργαλειοποίηση των φαρμακοποιών

Ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Μαγνησίας εκτιμά πως επιχειρείται η εργαλειοποίηση των φαρμακοποιών και ότι «θυσιάζεται» η ίδια διαδικασία των τεστ, σαν μέθοδο ιχνηλάτησης και έρευνας, με τα sefl test, διότι όπως λέει δεν υπάρχουν επιστημονικά κριτήρια που να στοχεύουν στην σωστή επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου.

«Η συγκεκριμένη εξαγγελία αφήνει να δημιουργηθούν πολλά ερωτήματα που έχουν σχέση με την προμήθεια των φαρμακείων με αυτά τα test, τη συνταγογράφηση ή όχι από τους ιατρούς, την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, την επίκληση του ΑΜΚΑ με ποιον τρόπο θα γίνετε, την ύπαρξη ειδικής πλατφόρμας καταχώρησης και βέβαια τον τρόπο απόρριψης των test μετά τη χρήση τους, μιας και πρόκειται για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook για την ενημέρωση των συναδέλφων του φαρμακοποιών.

«Συνάδελφοι, συνεχίζει, ο κλάδος μας από τη πρώτη στιγμή στέκεται αρωγός της Πολιτείας βοηθώντας την προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία και αυτό είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε ξανά, όμως η Πολιτεία με την επιλογή της να διατεθούν self test και όχι rapid test στους πολίτες χωρίς επιπλέον καμία διευκρίνηση τόσο για την ορθή χρήση των, όσο και για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν στη περίπτωση θετικού αποτελέσματος αφήνει επιπλέον αναπάντητα ερωτήματα στους πολίτες τα οποία δημιουργούν περισσότερη σύγχυση. Επιπλέον, στη περίπτωση που ο πολίτης αδυνατεί να προβεί μόνος του στη χρήση του test και ζητείται βοήθεια από το φαρμακείο της γειτονίας, εμείς χωρίς επιστημονικά κριτήρια και αντίστοιχη ενημέρωση για εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοκόλλων, είναι δύσκολο να βοηθήσουμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου