ΤΟΠΙΚΑ

Μηδενική είναι φέτος η παραγωγή σε λεμονάτα και βερίκοκα στο Πήλιο

μηδενική-είναι-φέτος-η-παραγωγή-σε-λεμ-65992

Σε απόγνωση οι καλλιεργητές της περιοχής που ζητούν την στήριξη της πολιτείας

Ανυπολόγιστες ζημιές προκάλεσαν στην παραγωγή των λεμονάτων ροδάκινων και στα βερίκοκα οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες που σημειώθηκαν την άνοιξη, αφανίζοντας τους κόπους των καλλιεργητών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου.

Η παραγωγή έχει μειωθεί δραματικά, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου να απευθύνει επιστολή στους βουλευτές της περιοχής, ζητώντας την στήριξή τους στο αίτημα αποζημίωσης των παραπάνω παραγωγών.

Δεκάδες παραγωγοί καλλιεργούν λεμονάτα ροδάκινα και βερίκοκα σε μια μεγάλη ακτίνα που εκτείνεται από την Αγριά, μέχρι τα Ανω Λεχώνια, τα Κάτω Λεχώνια, τον Αγιο Λαυρέντιο, την Δράκεια και τον Αγιο Βλάσιο.

«Η συγκεκριμένη ποικιλία συγκέντρωνε πολύ καλές τιμές στην ελληνική αγορά, άρα λειτουργούσε ως συμπληρωματικό εισόδημα για τον αγροτικό κόσμο, που είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου, Γιάννης Διανελάκης.

Περιγράφοντας τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα λόγω του κορονοϊού. Το λάδι διατίθεται στην εξευτελιστική τιμή των 2 ευρώ ανά λίτρο, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια δεν υπήρξαν αποζημιώσεις από την πολιτεία για τις απώλειες που σημειώθηκαν στην παραγωγή».

Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται και τα προβλήματα των παραγωγών ροδάκινων και βερίκοκων, με τον πρόεδρο να κάνει λόγο για «απώλεια μικρών εισοδημάτων που συμπληρώνουν τις μεγάλες απώλειες που είχαμε τα τελευταία χρόνια λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και τη μείωση της παραγωγής της ελιάς».

Το πρόβλημα με τα ροδάκινα παρατηρήθηκε την συγκεκριμένη περίοδο, καθώς δεν υπήρχε καρπόδεση λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν σε μια κρίσιμη περίοδο.

Στην επιστολή που απευθύνεται στους βουλευτές της Μαγνησίας, ο πρόεδρος υπογραμμίζει ότι: «Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από τους παραγωγούς ροδάκινων ποικιλίας λεμονάτα και βερίκοκων, για την μηδενική παραγωγή», ζητώντας να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες «για να εκτιμηθούν οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ και στη συνέχεια να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου