ΤΟΠΙΚΑ

Υποκινητικότητα στην καραντίνα –Μειώθηκαν τα ημερήσια βήματα φοιτητών

υποκινητικότητα-στην-καραντίνα-μει-659832

Σε εγρήγορση η επιστημονική κοινότητα για επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία

Κάθετη πτώση της φυσικής δραστηριότητας, δείκτη που σχετίζεται άμεσα με τη νοσηρότητα και θνητότητα, καταγράφεται την περίοδο της καραντίνας, θέτοντας σε εγρήγορση την επιστημονική κοινότητα. «Η καραντίνα μάς έκανε υποκινητικούς» αναφέρει ο Αλέξης Μπατρακούλης, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, διεθνώς πιστοποιημένος επαγγελματίας της άσκησης και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Φυσιολογία της Ασκησης.

Ο κ. Μπατρακούλης παρουσίασε χθες στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου που έχουν δημιουργήσει οι UTH Acternatives (ομάδα φοιτητών του ιδρύματος που ανέλαβε δράση εν μέσω καραντίνας) την πραγματική αξία της άσκησης.

Ο ίδιος επικαλέστηκε ευρήματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε φοιτητές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία δείχνουν ότι τα ημερήσια βήματα κατά μέσο όρο μειώθηκαν από περίπου 10 χιλιάδες σε μόλις 4.600 τη μέρα.

Σύμφωνα με στοιχεία, η πανδημία επηρέασε αρνητικά τη σχέση άσκησης και ψυχικής υγείας, καθώς όσο η σωματική δραστηριότητα μειώθηκε, τα περιστατικά κατάθλιψης αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Όπως τόνισε ο κ. Μπατρακούλης, στην πρώτη καραντίνα, ο κόσμος ξαφνιάστηκε, τρομοκρατήθηκε και με βάση τους αυστηρούς περιορισμούς που ίσχυσαν πήρε το μήνυμα και άρχισε να ασκείται κατά μόνας. Ωστόσο στην δεύτερη και τρίτη καραντίνα, η υποκινητικότητα αυξήθηκε. «Αναγκαστήκαμε για να επιβιώσουμε να αλλάξουμε απότομα νοοτροπία. Μπήκαμε βίαια στην ψηφιακή εποχή. Ολοι οι κλάδοι έχουν ψηφιοποιηθεί και αυτό συνεπάγεται μείωση σωματικής δραστηριότητας. Πάμε να εδραιώσουμε λάθος νοοτροπία. Γινόμαστε πιο υποκινητικοί και φιλάσθενοι», ανέφερε ο κ. Μπατρακούλης.

Τα αρνητικά αποτελέσματα της καραντίνας μετά από έναν χρόνο είναι πλέον μετρήσιμα σε όλες τις ηλικίες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο κ. Μπατρακούλης. «Δεν ασκούμαστε, μείναμε χωρίς χόμπι και ψυχαγωγικές δραστηριότητες εξαιτίας της καραντίνας. Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε μεγάλη εγρήγορση για όλες τις ηλικίες», επισημαίνει ο ίδιος.

«Η φυσική δραστηριότητα είναι καίριος δείκτης που επηρεάζει τα επίπεδα υγείας. Και η μεγάλη πτώση της φυσικής δραστηριότητας σχετίζεται με τη νοσηρότητα και την θνητότητα», αναφέρει ο ίδιος τονίζοντας την ανάγκη τόνωσης της σωματικής άσκησης σε όλες τις ηλικίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου