ΤΟΠΙΚΑ

Εως τέλος του μήνα ο νέος Ξενώνας Αστέγων

εως-τέλος-του-μήνα-ο-νέος-ξενώνας-αστέγ-659413

Αντιμέτωπη με τη νέα «γενιά» αστέγων η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ

Εως τέλος του μήνα θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει ο νέος Ξενώνας Αστέγων από την ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Βόλου. Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν ούτε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους κατέστησε αναγκαία τη δημιουργία και δεύτερου ξενώνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ οι εργασίες στο δεύτερο ξενώνα βρίσκονται στην τελική ευθεία και έως τέλος του μήνα θα ανοίξει τις πόρτες του, προσφέροντας μια «γωνιά» σε ανθρώπους που βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο.

Από το 2012 η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ πραγματοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει έρευνα, καταγραφή, street work, κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσης (φιλοξενία, σίτιση, συμβουλευτική, κ.λ.π) και υπηρεσίες για την εργασιακή αποκατάσταση και επανένταξη των αστέγων στον κοινωνικό ιστό.

Η εμπειρία με τους άστεγους υποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα αποτελείται κυρίως από ψυχικά ασθενείς. Επίσης από χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, αποφυλακισμένους, άτομα που έχουν ανατραφεί σε ιδρύματα, ευπαθείς ομάδες μεταναστών, προσφύγων, αλλοδαπών που δευτερογενώς και αυτοί παρουσιάζουν ψυχικές διαταραχές. Το ποσοστό αστέγων που δεν παρουσιάζει ψυχοπαθολογία είναι αμελητέο.

Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, παρουσιάζεται η «νέα γενιά των αστέγων», ατόμων που μέχρι πρότινος είχαν ένα επαρκές -ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή κάποιας μορφής εξάρτησης. Πρόκειται για ανθρώπους με δομημένες και οργανωμένες ζωές, οι οποίοι απασχολούνταν σε επαγγέλματα τα οποία χτυπήθηκαν ανελέητα από την κρίση και που δεν τους δόθηκε τελικά το περιθώριο να ορθοποδήσουν.

Η παρέμβαση της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των δράσεών της κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και δεν αποσκοπεί στην παροχή φιλανθρωπικού τύπου βοήθειας αλλά στην υποστήριξη των εξυπηρετούμενων μέσα από μια ολιστική προσέγγιση με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ατομικής τους προσπάθειας για βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου