ΤΟΠΙΚΑ

Στο «σκοτάδι» οι περιπτερούχοι για τη λειτουργία των POS

στο-σκοτάδι-οι-περιπτερούχοι-για-τη-659221

Αν και δόθηκε τρίμηνη παράταση για την εφαρμογή τερματικών μηχανημάτων και τελικά δεν υπάρχει για τα περίπτερα η υποχρέωση εγκατάστασης συσκευών POS, μολοταύτα οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται σε αναμονή διευκρινήσεων, καθώς οι λογιστές ενημερώνουν ότι σε έναν ενδεχόμενο έλεγχο υπάρχει κίνδυνος επιβολής προστίμου!

Ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας Βασίλης Τόπας, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εξηγεί ότι λόγω του δευτερεύοντος ΚΑΔ που έχουν τα περίπτερα για την πώληση των καπνικών προϊόντων, άλλα λέει το υπουργείο Οικονομικών και άλλα το Τμήμα Εμπορίου Λάρισας.

«Το Τμήμα Εμπορίου της Λάρισας λέει ότι ο ΚΑΔ εκμετάλλευσης περιπτέρου δεν ισχύει και ότι σε εφαρμογή είναι ο έτερος ΚΑΔ πώλησης καπνικών προϊόντων με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος επιβολής προστίμων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι οι επαγγελματίες του κλάδου είχαν διαμαρτυρηθεί από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του μέτρου καθώς έχουν πολύ μικρά ποσοστά κέρδους για να πληρώνουν και προμήθειες σε Τράπεζες.

Τον Ιούλιο του 2017 εμπορικά καταστήματα, συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ξενοδοχεία και καταλύματα, συνολικά 85 επαγγέλματα υποχρεώθηκαν να τοποθετήσουν τερματικά μηχανήματα, ενώ τα περίπτερα εξαιρέθηκαν και πήραν παράταση για το 2019.

Από τη νέα λίστα του καινούργιου έτους τα περίπτερα εξαιρέθηκαν επίσης όπως και τα ταξί με τη χορήγηση τρίμηνης παράτασης.

Αυτή τη στιγμή ένα μεγάλος μέρος των περιπτερούχων έχει τοποθετήσει τερματικό μηχάνημα προκειμένου να μη χάσει την πελατεία του. Εντούτοις, ένας σημαντικός αριθμός των επιχειρήσεων του κλάδου που φθάνει στο 30% βρίσκεται σε αναμονή.

Ο κ. Τόπας λέει επίσης ότι ο σχεδιασμός προβλέπει όλες οι συναλλαγές να γίνονται ηλεκτρονικά με αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματίες να σκέφτονται είτε να κλείσουν τα καταστήματά τους είτε να ανοίξουν άλλα μεγαλύτερα ώστε να μειώσουν τις απώλειες.

«Τα περίπτερα έχουν πολύ μικρό ποσοστό κέρδους για να έχουν και επιπλέον απώλειες με τις προμήθειες Τραπεζών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να επισημανθεί ότι σήμερα ενάμιση χρόνο μετά την υποχρέωση εφαρμογής τερματικών μηχανημάτων ένα αξιοσημείωτος αριθμός επιχειρήσεων συνεχίζει να μη συμμορφώνεται.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων για τα αποτελέσματα των ελέγχων του 2018. Το περασμένο έτος έγιναν συνολικά 117 έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 36.250 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρόστιμα αφορούσαν κατά κύριο λόγο καταστήματα εστίασης, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία κ.α.

Στους νέους κλάδους που υποχρεούνται να διαθέτουν POS το 2019 περιλαμβάνονται οι κλάδοι προσχολικής εκπαίδευσης, επισκευής και συντήρησης σκαφών, ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες, δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, δραστηριότητες μετάφρασης και διερμηνείας, επισκευής ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης.

Η προθεσμία για την εγκατάσταση των συσκευών είναι τρεις μήνες από τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Οσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών προ της παρέλευσης της προθεσμίας, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης.

Οσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή στη σχετική μεταβολή μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός ενός μηνός από την έναρξη, ή τη μεταβολή.

Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Το πρόστιμο μειώνεται στο ήμισυ, εάν καταβληθεί εντός 30 ημερών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου