ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητικός διαγωνισμός για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ‘21

μαθητικός-διαγωνισμός-για-τα-200-χρόνια-658929

Η Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου διοργανώνει μαθητικό διαγωνισμό έκφρασης και δημιουργίας τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, με συμμετοχή σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με το Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, με τίτλο: «Το 1821 μας εμπνέει…. Τα σχολεία του Δήμου Βόλου δημιουργούν».

O Διαγωνισμός αφορά τους παρακάτω τομείς:

-Διαγωνισμός Ζωγραφικής και κολάζ για μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

-Διαγωνισμός Πεζογραφίας και Ποίησης για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

-Διαγωνισμός Μουσικής Σύνθεσης για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Σκοποί του διαγωνισμού είναι:

-Η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την ιστορική εποχή της Επανάστασης του 1821. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές καλούνται μέσω του διαγωνισμού να γνωρίσουν βιωματικά τις αρχές της φιλοπατρίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, του φιλελληνισμού και της αγωνιστικότητας.

-Η γνωριμία των μαθητών με τη ζωή και το έργο των αγωνιστών και των αγωνιστριών του 1821, τους επώνυμους αλλά και τους ανώνυμους αγωνιστές της πατρίδας μας.

-Η παρότρυνση των μαθητών στη γνωριμία με τις αρχές της πεζογραφίας και της ποίησης καθώς η συγγραφική αυτή προσπάθεια καλλιεργεί τις γλωσσικές δεξιότητες και συμβάλλει στη μύησή τους στον πλούτο της ελληνικής παράδοσης.

-Η ενθάρρυνση των μαθητών να αξιοποιούν πηγές (γραπτές και προφορικές), να τοποθετούνται κριτικά και γόνιμα ως προς αυτές και να εκφράζονται δημιουργικά, κάνοντας χρήση του διαδικτύου με κριτικό πνεύμα. Οι μαθητές μπορούν να αξιοποιήσουν τόσο τις γραπτές πηγές που απαντούν με λεπτομέρειες σε βιβλία, ημερολόγια και απομνημονεύματα, όσο και τις προφορικές πηγές, οι οποίες διαδόθηκαν από γενιά σε γενιά μέσα από διηγήσεις αλλά και από δημοτικά και κλέφτικα τραγούδια που υμνούν τη δόξα της Ελληνικής Επανάστασης.

-Η ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης καθώς οι μαθητές θα μπορέσουν να ζωγραφίσουν πίνακες και να δημιουργήσουν κολαζ με βάση τις πηγές.

-Η ανάπτυξη καλλιτεχνικών δεξιοτήτων διαμέσου του διαγωνισμού της μουσικής σύνθεσης καθώς ενισχύεται η οξυδέρκεια και η δημιουργικότητα των μαθητών, οι οποίοι ως μικροί συνθέτες θα επιχειρήσουν να εκφράσουν με διαφορετικούς τρόπους και να αναπαραστήσουν μουσικά μεγάλα κεφάλαια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

-Η συμβολή στη διερεύνηση της πορείας του ελληνικού έθνους και της εξέλιξης της ταυτότητας των Ελλήνων στην περίοδο των 200 χρόνων μέχρι σήμερα.

Η προκήρυξη με τους όρους του διαγωνισμού, θα αποσταλεί σε όλα τα σχολεία του Δήμου Βόλου, με έναρξη υποβολής των αιτήσεων αμέσως μετά την επανέναρξη των μαθημάτων δια ζώσης και με τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού στις 2 Νοεμβρίου 2021, καθώς η ημέρα αυτή αποτελεί την επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου από τους Τούρκους (2 Νοεμβρίου 1881).

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Γεωργία Μποντού-Τοκαλή έχει την επιμέλεια του διαγωνισμού, ο οποίος θα πλαισιωθεί με παράλληλες δράσεις εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό παρέχονται από την Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού – Δ/νση: Ζάχου – Επτά Πλατανίων, Βόλος – Email: apediavol@gmail.cοm.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου