ΤΟΠΙΚΑ

Ο καλλιτέχνης κηπουρός που «πρασίνισε» την εστίαση στον Βόλο

ο-καλλιτέχνης-κηπουρός-που-πρασίνισ-658859

Οι εντυπωσιακοί κήποι που «σπάνε» το τσιμέντο στο κέντρο του Βόλου φέρουν την υπογραφή του Βολιώτη δασολόγου – περιβαλλοντολόγου

Η υπογραφή του υπάρχει σχεδόν παντού στο κέντρο του Βόλου. Οι προσεγμένοι κήποι με τα χρώματα κι αρώματα στους υπαίθριους χώρους καταστημάτων εστίασης της πόλης, στους οποίους επενδύουν ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες, αλλά και οι «πράσινες» πινελιές στο εσωτερικό των μαγαζιών αποτελούν δημιούργημα του Βολιώτη καλλιτέχνη κηπουρού Αποστόλη Κουταρέλου. Ο 27χρονος δασολόγος – περιβαλλοντολόγος που πέρασε από το «σχολείο» μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας στον χώρο της αρχιτεκτονικής τοπίου στην Αθήνα, έχοντας υπό την ευθύνη του τους πιο ακριβούς κήπους σε βίλες εφοπλιστών και αστέρων της show – biz, είναι εκείνος που «πρασίνισε» τον χώρο της εστίασης – και όχι μόνο – και έφερε τη φύση να… «σπάσει» το… τσιμέντο στην καρδιά του Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Αποστόλης Κουταρέλος επέλεξε συνειδητά και από αγάπη να σπουδάσει στο τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απ’ όπου και αποφοίτησε λαμβάνοντας το πτυχίο του δασολόγου – περιβαλλοντολόγου. Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα έχει ιδρύσει την δική του εταιρεία, την Green Care, μέσω της οποίας αναλαμβάνει με επαγγελματισμό τη μελέτη, κατασκευή κήπων, αλλά και τη συντήρησή τους όχι μόνο σε επαγγελματικούς χώρους, αλλά και σε κήπους σπιτιών ιδιωτών, αυλές ακόμη και βεράντες ή εισόδους πολυκατοικιών.

«Από μικρή ηλικία μου άρεσε να ασχολούμαι με την κηπουρική. Με γοήτευε η επαφή με τα φυτά, να τα περιποιούμαι και να τα βλέπω να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται», αναφέρει ο κ. Κουταρέλος, που μάλλον κόλλησε το… μικρόβιο της κηπουρικής από τον πατέρα του που στον ελεύθερό του χρόνο ασχολούνταν με τη δεύτερη μεγάλη του αγάπη την κηπουρική.

Οταν βρέθηκε στο κρίσιμο σταυροδρόμι της επιλογής σχολής, δεν δίστασε ούτε στιγμή. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως δασολόγος – περιβαλλοντολόγος, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και στη συνέχεια απέκτησε πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία σε ιδιωτική εταιρεία αρχιτεκτονικής τοπίου, έχοντας υπό την ευθύνη του τη συντήρηση των πιο ακριβών κήπων σε βίλες στα προάστια της Αθήνας που ανήκουν σε εφοπλιστές και αστέρες της show – biz.

Τον Μάιο του 2017 επέστρεψε στον Βόλο για να επιχειρήσει κάτι δικό του. Ανέλαβε «δουλειές» σε ιδιωτικούς και επαγγελματικούς χώρους τόσο στον Αλμυρό, απ’ όπου ήταν η καταγωγή του πατέρα του, όσο και στον Βόλο, όπου το 2018 παρατηρήθηκε το μεγάλο «μπαμ». Η πινελιά του έχει πει σε ιδιωτικές κατοικίες τόσο στις Αλυκές και την Αγριά, όσο και στην περιοχή της Αλλης Μεριάς. Ζωντανή… διαφήμιση όμως της δουλειάς του αποτελούν κεντρικά καταστήματα εστίασης.

Οι κήποι του κέντρου

«Ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ιδίως στον τομέα της εστίασης επενδύουν στο πράσινο. Τα φυτά δίνουν ζωντάνια, ενέργεια στον χώρο, χαρίζουν την αίσθηση του φυσικού τοπίου και συμβάλλουν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας», ανέφερε ο κ. Κουταρέλος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Κάθε κατάστημα εστίασης αποτέλεσε και μία πρόκληση για τον κ. Κουταρέλο. «Ανάλογα με το είδος και το στιλ του μαγαζιού, την τοποθεσία του, τις κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και το γούστο του ιδιοκτήτη, επιλέγω τα κατάλληλα φυτά», σημειώνει ο καλλιτέχνης κηπουρός.

«Πράσινες» παρεμβάσεις του Αποστόλη Κουταρέλου μπορεί κανείς να δει σε καταστήματα όπως τα Amaze, Αμμος, Chaplin, Crystal, Εξωραϊστική, Grappa, Ισαλος, La Nave, Σαράντα, Red Nose.

Είσοδος με λεβάντες και στο εσωτερικό φυτά χωρίς μεγάλες ανάγκες σε πότισμα όμως κέντια, αρέκα, μπουκαρνέα για το Amaze, παρτέρια με χρωματιστά εποχιακά φυτά ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες για το Αμμος στις Αλυκές. Μεγάλες ζαρντινιέρες, κρεμαστά φυτά και κυκλάμινα για χρώμα συνθέτουν την παρέμβαση στο Chaplin, φυτά εσωτερικού χώρου στο Crystal.

Ιδιαίτερη πρόκληση αποτέλεσε το κτίριο της Εξωραϊστικής, τον κήπο του οποίου ανέλαβε εξ ολοκλήρου με σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου. Επέλεξε κλασικά φυτά του ελλαδικού χώρου και αναρριχώμενα σε πέργκολες και φράκτες, όπως βουκαμβίλιες, ρυγχοσπέρματα, ελέαγνος, αμπέλοψης.

Στη Grappa φυτεύτηκε για πρώτη φορά στον Βόλο το φυτό εκουιζέτουμ, ένα φυτό που τα χρώματά του είναι πράσινο και μαύρο, ενώ το σκηνικό συμπληρώνουν μπαμπού και ρυγχοσπέρματα.

Στο εξωτικό στιλ του Ισαλου ταίριαξαν κυρίως κάκτοι, ενώ στο La Nave η είσοδος στρώθηκε με φυσικό χλοοτάπητα και στο εσωτερικό δημιουργήθηκε παρτέρι με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα. Κρεμαστοί κισσοί, κυκλάμινα και ρυγχοσπέρματα στο Σαράντα συνθέτουν το «πράσινο» σκηνικό.

Εξ ολοκλήρου δημιούργημά του αποτελεί και ο κήπος του Red Nose που στήθηκε από το μηδέν, βουκαμβίλιες «έδεσαν» με τον πέτρινο παλιό τοίχο, ρυγχοσπέρματα αγκάλιασαν τον χώρο προσφέροντας μεθυστικό άρωμα, ενώ δημιουργήθηκαν παρτέρια με αρωματικά φυτά όπως δυόσμος, λεβάντα, πιπεριά τσίλι τα οποία χρησιμοποιούνται στην παρασκευή κοκτέιλ.

Πράσινοι τοίχοι και ταράτσες

Με το μάτι του επαγγελματία, ο Απόστολος Κουταρέλος υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί το αστικό πράσινο του Βόλου. «Οι αλλαγές στην πόλη ήταν ριζικές», παρατηρεί επισημαίνει όμως ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα πάρκα που χρειάζονται περισσότερες φυτεύσεις και διαμορφώσεις και κυρίως συντήρηση.

Στο πλαίσιο δε της ενίσχυσης της πράσινης εικόνας της πόλης ο ίδιος προτείνει σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια παρεμβάσεις με πράσινους τοίχους και ταράτσες. «Οι πράσινοι τοίχοι προσφέρουν θερμομόνωση, ηχομόνωση και καθαρίζουν τον περιβάλλοντα αέρα του κτιρίου. Στις ταράτσες απαιτείται καλή μόνωση της ταράτσας και αποστραγγιστικότητα για να είναι το αποτέλεσμα άρτιο», τονίζει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου