ΤΟΠΙΚΑ

Ξετυλίζεται το κουβάρι των ομολόγων

ξετυλίζεται-το-κουβάρι-των-ομολόγων-851206

Στο ερώτημα αν μέρος των προμηθειών από τη διακίνηση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ πήγε σε τσέπες κρατικών στελεχών καλείται να απαντήσει με την έρευνα που διεξάγει ο Γ.Ζορμπάς.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «το ζήτημα είναι αν μέρος από την προμήθεια αυτή κατέληξε ως αμοιβή σε κρατικούς λειτουργούς».
Η έρευνα του κ. Ζορμπά φέρεται να δείχνει πως όλοι οι ενδιάμεσοι κρίκοι στη δικαίνηση του ομολόγου ήξεραν από την αρχή πως τελικός πελάτης θα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ο Γ.Παπαμαρκάκης της North Asset Management είχε επαφές για το συγκεκριμένο προϊόν με τον αντιπρόεδρο της Ακρόπολις Θ.Πρινιωτάκη από τον Σεπτέμβριο του 2006.
Ο κ. Πρινιωτάκης φέρεται να είπε στον κ. Ζορμπά ότι είχε ενημερώσει τη ΝΑΜ για το ομόλογο, λέγοντας ότι έχει εξασφαλίσει τους μελλοντικούς αγοραστές. Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι όλοι γνώρισαν τον τελικό πελάτη αφού οι συνήθεις πελάτες της Ακρόπολις ήταν τα Ταμεία.
Το «κόλπο», λοιπόν, εκτιμούν εισαγγελικές πηγές, είχε σχεδιαστεί πριν το ΤΕΑΔΥ αποφασίσει την αγορά του ομολόγου στις 12 Οκτωβρίου 2006.
Στο επίκεντρο των ερευνών του κ. Ζορμπά είναι ο υπεύθυνος της JP Morgan στην Αθήνα Χ.Αδαμόπουλος και οι επαφές του πρώην προέδρου του ΤΕΑΔΥ Αγάπιου Σημαιοφορίδη με τον πρώην ειδικό γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιο Παπαδόπουλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται «Το Βήμα», ο κ. Ζορμπάς κάλεσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και εξέτασε ως μάρτυρα την διευθύντρια της Διεύθυνσης Δ23 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, διέυθυνση η οποία εξέδωσε αρχικά το ομολόγο των 70 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ.
Οι δύο εισαγγελείς Εφετών έχουν λάβει καταθέσεις από τους Α.Σαββίδη και Χ.Αδαμόπουλο (στελέχη της JP Morgan), αλλά δεν έχουν καλέσει ακόμα του Αγ.Σημαιοφορίδη και Θ.Πρινιωτάκη, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να κληθούν να καταθέσουν ως ύποπτοι.
Το πόρισμα του κ. Ζορμπά αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές Ιουνίου. Αμέσως μετά ενδέχεται να προσέλθουν στη Βουλή οι εκπρόσωποι της αμερικανικής τράπεζας και ο Γ.Παπαμαρκάκης της ΝΑΜ. Πάντως, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής δεν αποκλείεται να απευθύνει νέα πρόσκληση για καταθέσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου