ΤΟΠΙΚΑ

Σε χώρο μνήμης Κασλά μετατρέπεται το Δημοτικό Σχολείο Πουρίου

σε-χώρο-μνήμης-κασλά-μετατρέπεται-το-δ-65789

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη μετατροπή του πρώην Δημοτικού Σχολείου Πουρίου σε χώρο μνήμης Δ.Γ. Κασλά. Στο δημοτικό συμβούλιο Ζαγοράς – Μουρεσίου την ερχόμενη Τετάρτη έρχεται προς έγκριση η εξουσιοδότηση του δημάρχου για την υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης δέσμευσης επτά ανοιχτών θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτου σε οικόπεδο εκτάσεως 1000,01 τ.μ. που βρίσκεται εντός οικισμού Πουρίου Μαγνησίας, για τη μετασκευή του Δημοτικού Σχολείου Πουρίου σε χώρο μνήμης Δ.Γ. Κασλά.

Σημειώνεται ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει εγκρίνει τη μελέτη του έργου προϋπολογισμού 161.942,20 ευρώ.

Τον προηγούμενο Μάιο ο Δήμος είχε αναθέσει σε ανάδοχο την ωρίμανση της μελέτης του μουσείου που θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πρωταγωνιστή της θρυλικής μάχης στο ύψωμα 731, η οποία έκρινε ουσιαστικά το πόλεμο κατά των Ιταλών, Δημητρίου Κασλά.

Το κόστος για την ωρίμανση του έργου ανήλθε στο ποσό των 4.960 ευρώ και καλύφθηκε μέσα από τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Οι πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του ήρωα του Πουρίου, ταγματάρχη Δημητρίου Κασλά, πρωταγωνιστή της περίφημης εαρινής επίθεσης, είχαν ξεκινήσει από τον Δήμο από το 2012. Μάλιστα είχε εξασφαλιστεί ότι η οικογένεια Κασλά θα παραχωρήσει ένα σημαντικό μέρος του αρχείου (λαογραφικό και αρχείο Κασλά) για τη δημιουργία του χώρου. Η οικογένεια του Δημητρίου Κασλά έχει μία τεράστια συλλογή τόσο σε φωτογραφικό υλικό όσο και σε αντικείμενα τα οποία θα εκτίθενται στο μουσείο που θα δημιουργηθεί.

Ο «Χώρος Μνήμης Δ. Γ. Κασλά» θα αποτελέσει ένα καινοτόμο εκθεσιακό χώρο με διαδραστική τεχνολογία (χώρο επαυξημένης πραγματικότητας, διαδραστικό τραπέζι κ.ά.) και έμφαση στην εκπαίδευση και την συμμετοχή των επισκεπτών.

Από το 2009 μάλιστα είχε παραχθεί το λεύκωμα «Δημήτριος Κασλάς: ο άνθρωπος, το πρόσωπο, η εποχή» σε επιμέλεια Α. Καπανιάρη το οποίο διανεμήθηκε σε όλα τα σχολεία του Νομού Μαγνησίας και Τρικάλων και το ντοκιμαντέρ «Στην κόψη της ιστορίας: Ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς» των σκηνοθετών Γ. Λάγδαρη και Κώστα Ανέστη με έρευνα του Α. Καπανιάρη.

Για το έργο έχει υπογραφτεί και προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου