ΤΟΠΙΚΑ

Μεταρρυθμίσεις και ευκολότερες απολύσεις

μεταρρυθμίσεις-και-ευκολότερες-απολ-851206

Αισιόδοξος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την επόμενη διετία εμφανίζεται ο ΟΟΣΑ, ωστόσο για μία ακόμα φορά συνιστά στην κυβέρνηση να δρομολογήσει τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και να κάνει ευκολότερες τις απολύσεις.
Ο Oργανισμός Oικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει ότι το 2007 και το 2008 ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει στο 4% και ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των δημοσίων δαπανών στο μέλλον αλλά και την επιτάχυνση του πληθωρισμού.
Στην έκθεσή του, η οποία παρουσίασε χθες, ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει στην κυβέρνηση την αναγκαιότητα να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, στο σύστημα υγείας αλλά και να προωθηθούν αλλαγές στην αγορά εργασίας για να αντιμετωπιστεί η ανεργία.
Ο ΟΟΣΑ ζητεί την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ακόμα και στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Ο ΟΟΣΑ επιμένει στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της αγοράς εργασίας και μιλά για ανάγκη απελευθέρωσης του ορίου των απολύσεων.
Μεταξύ άλλων, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά πως απαιτείται μείωση του κόστους εργασίας, μείωση των μισθών για τους νέους και καταβολή λιγότερων ασφαλιστικών εισφορών, ενώ για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις υποστηρίζει πως θα πρέπει να γίνονται σε επίπεδο επιχείρησης ή επαγγέλματος.
Σε ό,τι αφορά στις μισθολογικές αυξήσεις, λέει ότι πρέπει να είναι συγκρατημένες και τα επόμενα χρόνια.
Για την Παιδεία, προτείνει την επιβολή διδάκτρων στα κρατικά πανεπιστήμια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου