ΤΟΠΙΚΑ

Σπεύδουν στο παρά πέντε για ανανέωση αδειών λαϊκών αγορών

σπεύδουν-στο-παρά-πέντε-για-ανανέωση-α-657461

Ανοιχτή η Ταμειακή Υπηρεσία έως το απόγευμα για να εξυπηρετήσει όσους τρέχουν για ρυθμίσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν δημοτική ενημερότητα

Συνωστισμός στην εκπνοή της προθεσμίας για την ανανέωση, μετά από τρία χρόνια διαρκών παρατάσεων, των αδειών λαϊκών αγορών. Τόσο στην Ταμειακή Υπηρεσία της Διεύθυνσης Οικονομικών, όσο και στην Αντιδημαρχία Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Βόλου έσπευσαν χθες δεκάδες κάτοχοι αδειών προκειμένου να τις ανανεώσουν μετά την υπερπήδηση και των τελευταίων εμποδίων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Βόλου με τη συμμετοχή του δημάρχου Αχ. Μπέου, του αρμοδίου αντιδημάρχου Αναστ. Μπατζιάκα και δεκάδων κατόχων αδειών λαϊκών αγορών, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια και να μπορέσουν οι επαγγελματίες να προχωρήσουν σε ανανέωση των αδειών τους.

Πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ απόφαση για την αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από τη διαδικασία ανανέωσης των αδειών στις λαϊκές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών κ. Αποστόλη Τσακανίκα, επί σειρά ετών τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι έμποροι που δραστηριοποιούνται πίσω από τους πάγκους των λαϊκών αγορών βρίσκονται σε «ομηρία».

Δεδομένου ότι οι τζίροι στις λαϊκές έχουν εξανεμιστεί την περίοδο της κρίσης, τα μεροκάματα έχουν εκμηδενιστεί, το 90% και πλέον των επαγγελματιών έχει χρέη προς τον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκδώσει ασφαλιστικές ενημερότητες.

Ωστόσο η ασφαλιστική ενημερότητα ήταν μέχρι πρότινος απαραίτητη προϋπόθεση για την ανανέωση των αδειών λαϊκών αγορών. Μέχρι και σήμερα σχεδόν 400 από το σύνολο των 500 περίπου εμπόρων και παραγωγών στις λαϊκές αγορές ζούσαν τον διαρκή «εφιάλτη» της απώλειας του μεροκάματου σε περίπτωση που δεν δινόταν παράταση στις εκδοθείσες άδειες. Η τελευταία παράταση που είχε δοθεί και με βάση την οποία η συντριπτική πλειονότητα εμπόρων και παραγωγών συνεχίζει να εργάζεται στις λαϊκές ισχύει έως σήμερα 15 Ιανουαρίου.

Πλέον δεν θα υπάρχει το άγχος της απώλειας του μεροκάματου, από τη στιγμή που αποσυνδέεται η ασφαλιστική ενημερότητα από την ανανέωσης της άδειας.

Λύση και για τη δημοτική ενημερότητα

Οπως διαπιστώθηκε, πολλοί κάτοχοι αδειών, ιδίως στο τμήμα της ένδυσης – υπόδησης των λαϊκών αγορών, κινδύνευαν να χάσουν τις άδειές τους, επειδή δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν δημοτική ενημερότητα που συνεχίζει να είναι απαραίτητη για την ανανέωση των αδειών.

Αρκετοί επαγγελματίες, υπολογίζονται σε πάνω από 100, διατηρούν χρέη προς τα δημοτικά ταμεία από τη μη καταβολή ημερήσιου δικαιώματος, τελών, προστίμων και τόκων. Εξαιτίας των οφειλών τους, που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν και τις 6.000 ευρώ, δεν μπορούν να εκδώσουν δημοτική ενημερότητα για να προχωρήσουν σε ανανέωση της άδειας.

Οι διαμαρτυρίες ανθρώπων που κόντεψαν να χάσουν το μεροκάματό τους ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής, που τους προσέφερε δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε 12 δόσεις και μέχρις ότου ανακοινωθεί (πιθανόν στα τέλη του μήνα) η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών έως και 120 δόσεις.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, δεκάδες – κυρίως μικροπωλητές από το τμήμα ένδυσης και υπόδησης – έσπευσαν στην Ταμειακή Υπηρεσία προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να πληρώσουν την πρώτη δόση για να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα και να προχωρήσουν σε ανανέωση της άδειάς τους.

Η Ταμειακή Υπηρεσία λειτούργησε χθες έως το απόγευμα και το ίδιο θα ισχύσει και σήμερα, με στόχο την εξυπηρέτηση του συνόλου των κατόχων αδειών λαϊκών αγορών, καθώς στη συνέχεια και με την εκπνοή της προθεσμίας, σήμερα Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, το σύστημα κλειδώνει και δεν θα υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης των αδειών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου