ΤΟΠΙΚΑ

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας

σε-απόγνωση-οι-κτηνοτρόφοι-της-μαγνησ-656284

Μειωμένη ποσότητα γάλακτος λόγω κακοκαιρίας και αυξημένα λειτουργικά έξοδα

Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, οι οποίοι συλλέγουν μικρότερες ποσότητες γάλακτος λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ ταυτόχρονα εισπράττουν λιγότερα χρήματα από τη διάθεση του γάλακτος.

Τον έντονο προβληματισμό της εκφράζει ταυτόχρονα η Χαρούλα Διβάνη, πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων της Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας η οποία μετέχει στο ΔΣ της πανελλήνιας, αλλά και της πανθεσσαλικής ομοσπονδίας και υπογραμμίζει ότι οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η ίδια επισημαίνει παράλληλα ότι η τιμή διάθεσης του γάλακτος είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι, αναφέροντας ως παράδειγμα το πρόβειο γάλα που πωλείται 80 λεπτά έναντι 95 λεπτών την περασμένη χρονιά. «Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα και λόγω της τιμής του γάλακτος, αλλά και των καιρικών συνθηκών. Λόγω της παγωνιάς ταΐζουμε συνέχεια τα ζώα και παράλληλα είναι μικρότερη η ποσότητα του γάλακτος που συλλέγουμε» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Παράλληλα η πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων της Αισωνίας εκτιμά ότι η φετινή χρονιά είναι μια από τις χειρότερες που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι βλέπουν τα λειτουργικά τους έξοδα να αυξάνονται και τους ίδιους να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. Η κ. Διβάνη υπογραμμίζει παράλληλα ότι η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών καθιστά πολύ δύσκολη την αγορά των πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την καθημερινή διατροφή των ζώων και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών ταυτόχρονα για κάθε κτηνοτροφική μονάδα.

«Τα ταΐζουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά διότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε έξω. Η φετινή είναι μια από τις χειρότερες χρονιές από άποψη καιρικών συνθηκών» σημειώνει η κ. Διβάνη, η οποία προσθέτει ότι η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών ήταν ένα ακόμη πλήγμα για τους κτηνοτρόφους, προσθέτοντας επιπλέον προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου