ΤΟΠΙΚΑ

Προσλήψεις στην καρδιά της πανδημίας στη Μαγνησία

προσλήψεις-στην-καρδιά-της-πανδημίας-656272

Θετικό κατά 360 νέες θέσεις εργασίας στη Μαγνησία το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης τον Φεβρουάριο

Μολονότι διανύουμε μία δύσκολη περίοδο στην καρδιά της πανδημίας, η τοπική αγορά εργασίας αποδεικνύεται ανθεκτικότερη του κορονοϊού, καθώς παρά τη ρευστότητα, τις συνεχείς εναλλαγές και το παρατεταμένο lockdown δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης.

Ετσι τον Φεβρουάριο το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» κατέγραψε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων, με τις προσλήψεις μάλιστα να είναι περισσότερες από αυτές που ήταν ένα χρόνο πριν.

Αντίστοιχα και οι απολύσεις ήταν περιορισμένες, καθώς υπάρχει σε ισχύ η ρήτρα προστασίας της απασχόλησης αλλά και η απαγόρευση των απολύσεων κατά τη διάρκεια των προστατευτικών μέτρων που ισχύουν για τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν στη Μαγνησία σε 1.287 και οι αποχωρήσεις σε 927 (453 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 474 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς, το ισοζύγιο του Φεβρουαρίου ήταν θετικό κατά 360 θέσεις.

Πιο αναλυτικά, στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας οι προσλήψεις ήταν 1.194 και στις Βόρειες Σποράδες 93 τον μήνα Φεβρουάριο. Την ίδια περίοδο καταγράφονται 427 οικειοθελείς αποχωρήσεις στη Μαγνησία και 26 στις Σποράδες, 102 συμβάσεις αορίστου χρόνου καταγγέλθηκαν στη Μαγνησία και 2 στα νησιά, ενώ 333 συμβάσεις ορισμένο υ χρόνου που έληγαν στη Μαγνησία και 37 στις Σποράδες αντίστοιχα δεν ανανεώθηκαν.

Θετικό κατά 400 θέσεις εργασίας ήταν το ισοζύγιο και κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021, οπότε καταγράφηκαν συνολικά 2.525 προσλήψεις και 2.125 αποχωρήσεις.

Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έγιναν 2.405 νέες προσλήψεις στο πρώτο δίμηνο του 2021 και 120 στις Σποράδες. Την ίδια περίοδο ωστόσο καταγράφονται 922 οικειοθελείς αποχωρήσεις στη Μαγνησία και 36 στις Σποράδες, 213 συμβάσεις αορίστου χρόνου έληξαν στη Μαγνησία και 29 στα νησιά, ενώ 873 συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην ηπειρωτική ενδοχώρα και 52 στις Σποράδες δεν ανανεώθηκαν.

Τον Φεβρουάριο του 2020 υπήρχε μεν θετικό ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων κατά 281 θέσεις εργασίας, όμως σε επίπεδο διμήνου το πρόσημο ήταν αρνητικό στη Μαγνησία, αφού οι απολύσεις είχαν υπερισχύσει των προσλήψεων.

Ακόμη όπως διαπιστώνεται από τα φετινά στοιχεία, οι άνδρες προτιμούνται και στις προσλήψεις, συγκριτικά με τις γυναίκες, αλλά και στις απολύσεις.

Η ηλικιακή ομάδα των 30-44 έρχεται πρώτη στο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων για τον Φεβρουάριο.

Η πλειοψηφία των νέων προσλήψεων (64,43%) αφορά σε πλήρη απασχόληση, το 31,20% σε μερική και το 4,37% σε εκ περιτροπής εργασία.

Στα επαγγέλματα με τα υψηλότερα θετικά ισοζύγια προσλήψεων – απολύσεων, τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι υπάλληλοι γραφείου, οι ανειδίκευτοι εργάτες και το προσωπικό καθαριότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου