ΤΟΠΙΚΑ

Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος στη Μαγνησία

στο-κόκκινο-ο-υδράργυρος-στη-μαγνησ-851206

Καύσωνας ενόψει, προειδοποιεί ο Μετεωρολογικός Σταθμός «Αλ. Τακούδης». Οι προβλέψεις για τη Θεσσαλία και ειδικότερα για τη Μαγνησία δείχνουν ότι ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο. Το θερμόμετρο θα συνεχίσει να κινείται από μέρα σε μέρα σε όλο πιο υψηλά επίπεδα, ενώ θεωρείται πιθανό να αγγίξει τους 40ο Κελσίου τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας.
Σε εφαρμογή προληπτικών μέτρων του «Ξενοκράτη» καλεί τους μεγάλους δήμους το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Μαγνησίας. Σε ετοιμότητα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Αποπνικτική ατμόσφαιρα δημιουργούν, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, η παρατεταμένη ζέστη σε συνδυασμό με την άπνοια.
Χθες στη Μαγνησία η θερμοκρασία έφρασε έως τους 33ο Κελσίου, ενώ ο υδράργυρος θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες ανοδική κούρσα.
Σύμφωνα με τον «Ε.ΜΕ.Σ. Αλ. Τακούδης», στη Μαγνησία σήμερα Τρίτη ο καιρός θα είναι αίθριος και οι άνεμοι βόρειοι ασθενείς. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 34ο Κελσίου και στο Βόλο θα κυμανθεί από 21 έως 33 βαθμούς.
Στους 36 βαθμούς Κελσίου θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος αύριο Τετάρτη στη Μαγνησία, με τους ανέμους να συνεχίζουν βόρειοι ασθενείς, ενώ την Πέμπτη η θερμοκρασία θα επιμείνει στα ίδια επίπεδα με τους ανέμους δυτικούς-βορειοδυτικούς ασθενείς.
Σε «καμίνι» αναμένεται να μετατραπεί η Θεσσαλία από την Παρασκευή. Η θερμοκρασία θα συνεχίσει την ανοδική πορεία, φτάνοντας τους 37-38 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Σάββατο θα φτάσει τους 39 βαθμούς.

Σχέδιο «Ξενοκράτης»
Τη λήψη προληπτικών μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών, στα πλαίσια του Σχεδίου «Ξενοκράτης» ζητά από τους δήμους Βόλου, Ν. Ιωνίας και Αλμυρού με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Μαγνησίας.
Τα μέτρα, επισημαίνει, πρέπει να ληφθούν άμεσα, επειδή είναι δυνατόν τις προσεχείς ημέρες να δημιουργηθούν συνθήκες καύσωνα ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, όπου το φαινόμενο επιτείνεται και από την ρύπανση του περιβάλλοντος.
Ενδεικτικά, οι δήμοι καλούνται να κρατήσουν ανοιχτοί κατά τη διάρκεια του 24ωρου μεγάλους κλιματιζόμενους χώρους που διαθέτουν. Ιδιαίτερη προσοχή ζητείται να δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, δηλαδή ηλικιωμένους και χρόνια πάσχοντες.
Οι δήμοι καλούνται σε διαρκείς ανακοινώσεις για την ενημέρωση των πολιτών, ώστε να λαμβάνει ατομικά μέτρα για την αποφυγή δυσμενών καταστάσεων, όπως αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ελαφρύ και ανοιχτόχρωμο ντύσιμο, κατανάλωση υγρών.
Σε περίπτωση έντονης αδιαθεσίας καλούνται να επισκεφθούν τον προσωπικό τους ιατρό, τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας ή το πλησιέστερο Νοσοκομείο
Εξάλλου, στα πλαίσια της γενικότερης ετοιμότητας του ΕΣΥ, το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει αποστείλει σαφείς εγκυκλίους προς όλα τα Νοσοκομεία έτσι ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα καθ’ όλη την θερινή περίοδο.
Συγκεκριμένα, έχει εκδοθεί εγκύκλιος για την πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα, η οποία έχει αποσταλεί προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες.
Σαφείς οδηγίες σε περίπτωση εμφάνισης καύσωνα δίνεται με άλλο έγγραφο του υπουργείου προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, από τις οποίες ζητείται ετοιμότητα εφαρμογής των Επιχειρησιακών Σχεδίων «Περσέας» και «Σώστρατος».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου