ΤΟΠΙΚΑ

Νέα μείωση 4% στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜΒ

νέα-μείωση-4-στους-λογαριασμούς-της-δευ-654296

Σε νέα μείωση κατά 4% στην τιμολόγηση νερού προχωρά η ΔΕΥΑΜΒ από 1η Ιανουαρίου 2017. Η απόφαση αναμένεται να ψηφιστεί έως τέλος του έτους σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και στο πλαίσιο της δέσμευσης που έχει αναλάβει η δημοτική αρχή για μείωση των τιμολογίων ύδρευσης κατά 10% μέσα στην πρώτη τριετία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ηδη η πρώτη μείωση στα τιμολόγια κατά 3% έγινε μέσα στο 2015, ακολούθησε νέα επιπλέον μείωση των τιμολογίων κατά 3% στα τιμολόγια του 2016 (σύνολο 6%) και για το 2017 θα γίνει επιπλέον μείωση κατά 4%, προκειμένου να συμπληρωθεί το 10% μείωση στο κόστος κατανάλωσης νερού, για το οποίο είχε δεσμευτεί η δημοτική αρχή Βόλου και η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ.

Τη νέα μείωση που θα ισχύσει από την αρχή του επόμενου έτους ανακοίνωσε στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου ο Πρόεδρος της επιχείρησης, Αποστόλης Γαλάτης, κατά τη συζήτηση του ισολογισμού- απολογισμού της ΔΕΥΑΜΒ για το 2015.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό – απολογισμό που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς), οι εισπράξεις των τελών και δικαιωμάτων το 2015 κινήθηκαν σαν σύνολο στα όρια των προβλέψεων του προϋπολογισμού κατά 71%, παρουσιάζοντας ωστόσο μία μείωση της τάξης του 18% συγκριτικά με το 2018. Υστέρηση ύψους 7% παρουσίασαν τα δικαιώματα από νέες παροχές ύδρευσης λόγω κατακόρυφης πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και τα δικαιώματα από νέες συνδέσεις ύψους 37% επειδή πλέον έχει συνδεθεί το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων της μείζονος περιοχής Βόλου.

Επιπλέον παρατηρήθηκε μεγάλο ύψος οφειλών ύψους 5,9 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΥΑΜΒ από δημοτικά ακίνητα, νοσοκομείο, δικαστικές φυλακές.

Μηδενική εξάλλου ήταν η είσπραξη της επιχορήγησης του κράτους, σε πολύ καλά επίπεδα κινήθηκαν οι απορροφήσεις επιχορηγήσεων από κοινοτικούς πόρους που απέφεραν 4,46 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση παρουσίασαν και τα λειτουργικά έξοδα της τάξης του 7%. Οι επενδύσεις για έργα ύδρευσης – αποχέτευσης ήταν ικανοποιητικές και κινήθηκαν στα 7,9 εκατ. ευρώ και εξυπηρετήθηκαν όλες οι δανειακές τοκοχρεωλυτικές υποχρεώσεις ύψους 852.000 ευρώ.

Το χρηματικό απόθεμα της ΔΕΥΑΜΒ παρουσίασε μείωση 41% και διαμορφώθηκε στα 3,6 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των πληρωμών χρηματοδοτούμενων έργων αλλά και συμβασιοποιημένων έργων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ισολογισμού για το 2015, ο κ. Γαλάτης μίλησε για μηδενισμό των χρεών της ΔΕΥΑΜΒ και για χρηστή οικονομική πολιτική που ασκήθηκε από την επιχείρηση, παράλληλα με την αύξηση των επενδύσεων στις οποίες προχώρησε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου