ΛΑΡΙΣΑ

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης μετά… μουσικής στους σεισμόπληκτους στο Δαμάσι

πρωτοβουλία-αλληλεγγύης-μετά-μουσι-653636

Μήνυμα αισιοδοξίας και συμπαράστασης μετέφεραν στους σεισμόπληκτους της δυτικής Θεσσαλίας καλλιτέχνες και αγρότες του Βόλου και άλλων περιοχών, που συμμετείχαν σε μια συγκινητική πρωτοβουλία αλληλεγγύης.

Στις σκηνές, τα λυόμενα και τα τροχόσπιτα των σεισμόπληκτων βρέθηκαν προχθές το παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου, η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

Με περισσή ευαισθησία καλλιτέχνες και αγρότες πραγματοποίησαν από κοινού παρέμβαση αλληλεγγύης, «γιατί το έχουμε πάρει απόφαση πως δεν αφήνουμε την σκληρή πραγματικότητα να μας ισοπεδώσει», επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση.

Με μια συμβολική κίνηση, 5 αυτοκίνητα ξεφόρτωσαν υλική βοήθεια και τρόφιμα, με τους μουσικούς, που τόσες φορές έχουν βρεθεί σε κοινωνικές εκδηλώσεις και γλέντια της περιοχής, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να δίνουν δύναμη και θάρρος στους πληγέντες με τα τραγούδια τους.

Με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία, με παραδοσιακή μουσική αλλά και τα ανάλογα εδέσματα, τραγούδησαν και έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας και διεκδίκησης.

Ενώνοντας τις φωνές συμπαράστασης, οι καλλιτέχνες και οι αγρότες εξέφρασαν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους πληγέντες, ζητώντας «να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης των πληγέντων. Να γίνουν παντού απρόσκοπτα και ολοκληρωμένα οι έλεγχοι στατικότητας, άμεσα τεστ και εμβολιασμοί για Covid-19 στους πληγέντες».

Λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν την δυτική Θεσσαλία, οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία στήριξης και συμπαράστασης ζητούν από την πολιτεία: «Να ανασταλούν όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και οφειλές για τους πληγέντες. Να διασφαλιστεί ότι κανένας εργαζόμενος που έχει πληγεί δεν θα χάσει τη δουλειά του. Να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές και το κόστος ανοικοδόμησης».

Παράλληλα, ζητούν «να στεγαστούν όλοι, παίρνοντας η κυβέρνηση άμεσα μέτρα, διευκόλυνση των παιδιών της περιοχής που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις και ολοκληρωμένα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας σύμφωνα με την εποχή μας».

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, το παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου, η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, επισημαίνουν ότι «ο πολιτισμός αποτελεί ανάγκη για την καλλιέργεια, την αντοχή και την αισιοδοξία του λαού».

Ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, τονίζουν ότι «έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στους εργαζόμενους καλλιτέχνες εδώ και ένα χρόνο. Την ίδια στιγμή οι αγρότες ακόμη περιμένουν αποζημιώσεις από προηγούμενες φυσικές καταστροφές. Δεν είναι ώρα απογοήτευσης όμως, είναι ώρα μάχης».

Κλείνοντας την ανακοίνωση, επισημαίνουν ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα με ψηλά το κεφάλι, όλοι μαζί οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι νέες και οι νέοι για τη ζωή και τα δικαιώματά μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου