ΤΟΠΙΚΑ

100 εκατ. € για έργα υποδομών το 2017 στη Θεσσαλία

100-εκατ-e-για-έργα-υποδομών-το-2017-στη-θεσσαλ-652860

Από τα 157 εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού 2017 της Περιφέρειας Θεσσαλίας, περίπου τα 100 εκατομμύρια διατίθενται για έργα υποδομών, το οποίο σημαίνει δουλειές για τον κόσμο και ποιότητα ζωής.

Τα παραπάνω τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστός, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι ο «νούμερο ένα» εχθρός της αιρετής περιφέρειας είναι η ανεργία.

«Μόνο στη Θεσσαλία, μέσα σ’ αυτό το πρωτόγνωρο, το απόλυτα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, με την ασταθή πολιτική κατάσταση των τελευταίων ετών, καταφέραμε και ολοκληρώσαμε ή υλοποιούμε 1.114 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ», είπε ο περιφερειάρχης.

Ο ίδιος ενημέρωσε:

«Παραλάβαμε έργα ημιτελή και τα ολοκληρώνουμε, εντάξαμε νέα έργα, ολοκληρώνουμε το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη που είναι η λίμνη Κάρλα και παράλληλα διαχέουμε χρήμα στην πραγματική οικονομία και συγκρατούμε θέσεις εργασίας. Αυτό αποτελεί ανάσα ελπίδας και τονωτική ένεση για να ανακάμψει η Περιφέρεια και η χώρα. Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν 409 οδικά έργα, 175 έργα στον αγροτικό τομέα, 106 έργα τουρισμού πολιτισμού, 105 έργα εκπαίδευσης (σχολεία, ΤΕΙ, ΑΕΙ), 59 έργα υγείας, 17 έργα αθλητισμού, 227 έργα περιβάλλοντος.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και τα 568 εκατ. ευρώ που έρχονται από το νέο ΕΣΠΑ και μάλιστα με εκχωρημένους πόρους 85 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και 82 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που διεκδικήθηκαν και ελήφθη το 37,5 % του συνολικού ποσού που έχει η χώρα».

Για το νέο προϋπολογισμό που υπερψηφίστηκε τόνισε ότι αυτός συντάσσεται με το συγκεκριμένο πλαίσιο και νόμους της Πολιτείας, αποτελεί δε ένα από τα εργαλεία που έχει η Περιφέρεια για να ασκήσει την πολιτική και τη στρατηγική της.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει δραστική περικοπή της χρηματοδότησης στις περιφέρειες σε ποσοστό 60%, μεταφορά αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, δραστική μείωση του προσωπικού των αιρετών περιφερειών, μείωση που εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει το έργο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Παρ’ όλο αυτόν η Περιφέρεια, είπε μεταξύ άλλων, πέτυχε να «είμαστε περιφέρεια – πρότυπο όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών μας χωρίς δάνεια, χωρίς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, χωρίς να δημιουργούμε στρεβλώσεις στην αγορά. Όσοι συνεργάζονται με την Περιφέρεια Θεσσαλίας γνωρίζουν ότι θα πληρωθούν και πληρώνονται στην ώρα τους. Η ποιότητα και η ποσότητα των παρερχομένων υπηρεσιών εκτελούνται στο ακέραιο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου