ΤΟΠΙΚΑ
-851206

Συνεργασία ΤΕΕ και ΤΕΔΚ Μαγνησίας

* Για θέματα που αφορούν στους Καποδιστριακούς Δήμους

Κοινή πορεία στα θέματα που αφορούν στους ΟΤΑ της Μαγνησίας χαράσσουν η τοπική ΤΕΔΚ και το τοπικό τμήμα ΤΕΕ, μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών που πραγματοποιήθηκε χθες.
Η Δ.Ε. του ΤΕΕ Μαγνησίας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Σωκράτη Αναγνώστου, επισκέφθηκε χθες τα γραφεία της ΤΕΔΚ και συναντήθηκε με το προεδρείο της και ειδικότερα με τον πρόεδρο κ. Απόστολο Αρέθα, τον αντιπρόεδρο κ. Θωμά Παπαευθυμίου και τον γραμματέα κ. Δημήτρη Γάτο.
Από πλευράς του ΤΕΕ Μαγνησίας παρέστησαν, εκτός του κ. Αναγνώστου, ο αντιπρόεδρος κ. Κώστας Παπαποστόλου, η γραμματέας κ. Κατερίνα Καλτσογιάννη και τα μέλη της Δ.Ε. κ.κ. Ανδρέας Δογκάκης, Δημήτρης Κόκκαλης, Βίκυ Μήτρου, Γιώργος Τσαλαπόρτας και Κώστας Φλαμπούρης.
Όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές, στόχος τους είναι η συνεργασία για θέματα και προβλήματα που αφορούν στους ΟΤΑ της Μαγνησίας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου, το τοπικό τμήμα τα τελευταία χρόνια επιζητεί τη συνεργασία με τους δήμους και τις κοινότητες του νομού, προκειμένου να ενημερώνεται και να ενημερώνει στα θέματα που τους απασχολούν.
Ο ίδιος παρέδωσε στον κ. Αρέθα ένα πλήρες υπόμνημα, στο οποίο καταγράφονται τα θέματα όπου πρέπει να υπάρχει ένας συνεχής διάλογος.
Ο κ. Αρέθας από την πλευρά του τόνισε ότι οι ΟΤΑ της Μαγνησίας χρειάζονται την στήριξη αλλά και τις γνώσεις του ΤΕΕ στα τεχνοκρατικά θέματα που τους απασχολούν.

Η συζήτηση
Ειδικότερα τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης σύμφωνα με το υπόμνημα του ΤΕΕ ήταν τα εξής:
Αναθέσεις μελετών έργων- Κατάτμηση έργων: Εφαρμογή του νόμου 3316/2005 που αφορά στις αναθέσεις μελετών βάσει των όσων προβλέπονται. Δυστυχώς έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλούς ΟΤΑ, δεν γίνεται εφαρμογή του νόμου. Πάγια θέση του ΤΕΕ είναι οι μελέτες να ανατίθενται βάση του νόμου 3316/2005, ενώ για τις έκτακτες και κατεπείγουσες περιπτώσεις να υπάρχει συνεργασία ΤΕΕ και ΤΕΔΚ για την εξεύρεση λύσης.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία υπάρχει η απαγόρευση κατάτμησης έργων και προμηθειών πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, προς αποφυγή καταστρατήγησης των σχετικών διατάξεων (διαγωνισμοί).
Σε κάθε περίπτωση η διενέργεια διαγωνισμών και διαδικασιών που εξασφαλίζουν τον ανταγωνισμό πρέπει να αποτελεί τον κανόνα, διότι η δυνατότητα που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο στους τελικούς δικαιούχους δεν σημαίνει ότι είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της απ’ ευθείας ανάθεσης. Αντίθετα η συσσώρευση σε μικρά χρονικά διαστήματα πολλών απευθείας αναθέσεων, λόγω μικρού προϋπολογισμού, δεν δίνει την εικόνα της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης αλλά της κατάτμησης για την αποφυγή τήρησης διαδικασιών.
Όπως ανέφερε ο κ. Αρέθας, οι αναθέσεις γίνονται σύμφωνα με τη νομοθεσία, ωστόσο αρκετές φορές οι ΟΤΑ, λόγω έλλειψης πιστώσεων και τεχνικών υπηρεσιών προχωρούν σε κατατμήσεις έργων

ΧΥΤΑ-ΧΑΔΑ: Με κριτήριο τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Νομού
Μαγνησίας η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στη διαχείριση
των βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων. Στόχοι πρέπει να
είναι:
• Ολοκλήρωση των χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και
δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης σύμφωνα με τον εγκεκριμένο
σχεδιασμό και
• Αποκατάσταση όλων των σκουπιδότοπων.
Σύμφωνα με τον κ. Αρέθα ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος θα στηθεί γύρω από τον Διαδημοτικό Σύνδεσμο Απορριμμάτων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Όπως είπε μέχρι το τέλος του 2008, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση όλες οι χωματερές θα πρέπει να έχουν αποκατασταθεί, αλλιώς θα υποβάλλονται υψηλά πρόστιμα.
Φυσικές Καταστροφές: Τον Οκτώβριο του 2006 και τον Ιούλιο που διανύουμε ο Νομός Μαγνησίας δοκιμάστηκε από πλημμύρες και πυρκαγιές. Οι φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν κατέδειξαν την ανάγκη για ένα πλήρη σχεδιασμό αντιμετώπισης των φαινομένων.
Πιστεύουμε ότι η διοργάνωση μιας ημερίδας με θέμα την
«Πρόληψη των φυσικών καταστροφών» σε συνεργασία με την
ΤΕΔΚ Μαγνη

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου