ΤΟΠΙΚΑ

Κων. Γουργουλιάνης: «Να ανοίξουμε συντεταγμένα»

κων-γουργουλιάνης-να-ανοίξουμε-συντ-652210

Αυτό που γίνεται είναι χειρότερο, επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων

Στεντόρεια φωνή υψώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας Κων. Γουργουλιάνης, επισημαίνοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για πολλοστή φορά ότι «ο κόσμος πρέπει να βγει έξω» και ότι η συνέχιση του lockdown με τις συνθήκες που γίνεται δεν είναι επωφελής.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας εκτιμά πως στην παρούσα συγκυρία το «αντίδοτο» για την τιθάσευση της πανδημίας είναι το συντεταγμένο άνοιγμα της αγοράς και των κλάδων που μέχρι σήμερα παραμένουν κλειστή, όπως είναι η εστίαση.

Μία μέρα πριν από την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων που θα ασχοληθεί με το θέμα της επανεκκίνησης της οικονομίας ο κ. Γουργουλιάνης επισημαίνει πως το «lockdown με τη μορφή που το ξέραμε ό,τι είχε να δώσει το έδωσε» και τώρα θα πρέπει να προκριθεί το άνοιγμα της κοινωνίας.

«Καλύτερα να ανοίξουμε συντεταγμένα, παρά αυτό που γίνεται τώρα. Που ο περισσότερος κόσμος έχει ανάγκη να βγει, και βγαίνουμε πάμε ο ένας στα σπίτια του άλλου, στις πλατείες. Με προσοχή μεν, αλλά να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων. Από τον Δεκέμβριο το φωνάζω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι θα πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να βγει έξω», σημείωσε ο καθηγητής.

Την προτροπή του τη συνιστά πλέον σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες οι οποίες είναι ιδανικές, ώστε δραστηριότητες της καθημερινότητας να επανέλθουν σταδιακά σε διευρυμένη επαναλειτουργία.

«Μπορεί να βρισκόμαστε εν μέσω ενός δυναμικού κύματος της πανδημίας, όμως όσο περισσότερο χρόνο κερδίσουμε- μέσα από την αποσυμφόρηση των κρουσμάτων που δημιουργεί η ενδοοικογενειακή διασπορά κυρίως και οι μεταλλάξεις- θα είναι προς όφελός μας», εκτιμά ο καθηγητής.

Ο κ. Γουργουλιάνης τοποθετείται και για το θέμα του ανοίγματος της εστίασης, υπογραμμίζοντας πως η επαναλειτουργία έστω σε εξωτερικούς χώρους είναι ένα καθοριστικό βήμα και μία καλή αρχή.

Όπως τονίζει ο ίδιος, το άνοιγμα θα πρέπει να συνδυαστεί με αυστηρούς ελέγχους τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και διατυπώνει την άποψη ότι «είναι προτιμότερο να δοθεί βαρύτητα στον έλεγχο των επιχειρήσεων εστίασης αν θα τηρούν τα μέτρα ή όχι, από το να συνωστίζονται οι πολίτες στα πάρκα και στις πλατείες με τον καφέ στο χέρι, αψηφώντας περιορισμούς και ελέγχους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου