ΤΟΠΙΚΑ

Δραματική μείωση μετακινήσεων φοιτητών με το πρόγραμμα Erasmus

δραματική-μείωση-μετακινήσεων-φοιτη-651811

Παρά την πανδημία, έστω και λιγοστοί, μετακινήθηκαν για σπουδές σε άλλη χώρα – Το ενδιαφέρον φαίνεται να τονώνεται για το νέο ακαδημαϊκό έτος

Δραματική μείωση που αγγίζει ή και ξεπερνά το 80% παρατηρείται και το εαρινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, στις μετακινήσεις φοιτητών και ακαδημαϊκών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι μετακινήσεις έγιναν έστω και αν αφορούν σε μόλις 2 στους 10 φοιτητές που είχαν καταθέσει αιτήσεις παρακολούθησης. Το ενδιαφέρον φαίνεται να τονώνεται για το νέο ακαδημαϊκό έτος, κορονοϊού… επιτρέποντος.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας εγκρίθηκε το πρώτο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του Erasmus+ 2021-2027. Με προϋπολογισμό ύψους 26,2 δισ. ευρώ (σε σύγκριση με τα 14,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020), ο οποίος συμπληρώνεται με περίπου 2,2 δισ. ευρώ από τα μέσα εξωτερικής δράσης της ΕΕ, το νέο και ανανεωμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει έργα μαθησιακής κινητικότητας και διασυνοριακής συνεργασίας για 10 εκατομμύρια Ευρωπαίους όλων των ηλικιών και κάθε υποβάθρου. Θα επιδιώξει να είναι ακόμη πιο συμπεριληπτικό και να στηρίξει την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, όπως ορίζονται στον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης.

Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ παρέχει ευκαιρίες για περιόδους σπουδών στο εξωτερικό, πρακτική άσκηση, μαθητεία και ανταλλαγές προσωπικού σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού. Εκτός από την κινητικότητα, η οποία αντιπροσωπεύει το 70 % του προϋπολογισμού, το νέο Erasmus+ επενδύει επίσης σε έργα διασυνοριακής συνεργασίας όπως μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ολα αυτά, κορονοϊού… επιτρέποντος. Σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος Erasmus+ για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πηνελόπη Δάλλη, τριψήφιος αριθμός φοιτητών του ιδρύματος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παρακολούθηση του προγράμματος είτε σε επίπεδο σπουδών είτε σε επίπεδο πρακτικής άσκησης. Οι αιτήσεις ουσιαστικά αφορούν στο νέο ακαδημαϊκό έτος και πρόκειται για μετακινήσεις σε άλλες χώρες για διάστημα από 2 έως 12 μήνες.

«Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος για παράδειγμα είχαμε υπολογίσει στη μετακίνηση περίπου 400 φοιτητών, ωστόσο στο πρόγραμμα συμμετέχει μόλις το 20%», ανέφερε η κ. Δάλλη.

Μετακινήθηκαν παρά τον κίνδυνο

Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, περί τους 30 φοιτητές επέλεξαν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ παρά τον υγειονομικό κίνδυνο που συνιστά η πανδημία του κορονοϊού.

Μάλιστα το έκαναν, μολονότι οι δράσεις του Erasmus στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού γίνονται εξ αποστάσεως. Υπάρχουν δηλαδή φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που «ξενιτεύτηκαν» και νοίκιασαν σπίτι σε χώρα του εξωτερικού όπου και διαμένουν για να παρακολουθούν το πρόγραμμα εξ αποστάσεως, μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή.

«Πρόκειται για φοιτητές που είτε έφυγαν στην αρχή του χειμερινού εξαμήνου είτε λίγο αργότερα, με την ελπίδα ότι τα ιδρύματα θα λειτουργήσουν», σχολιάζει η κ. Δάλλη.

Υπάρχουν επίσης και φοιτητές Erasmus που παρακολουθούν το πρόγραμμα εξ αποστάσεως, από το σπίτι τους, για τους οποίους όμως δεν προβλέπονται αποζημιώσεις.

«Το πρόγραμμα δεν καταργήθηκε. Δεν σταμάτησε ποτέ. Αλλά οι μετακινήσεις μειώθηκαν δραματικά. Ακόμη και οι μετακινήσεις διδακτικού προσωπικού δεν έγιναν εξαιτίας του κορονοϊού. Πρόκειται για προγράμματα μιας εβδομάδας, που έγιναν διαδικτυακώς, καθώς προβλέπονταν επταήμερη καραντίνα σε περίπτωση μετάβασης σε κάθε χώρα», εξηγεί η κ. Δάλλη.

«Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και ότι το πρόγραμμα θα μπορέσει να τρέξει απρόσκοπτα. Το Erasmus προϋποθέτει φυσική παρουσία σε άλλες χώρες όχι μόνο για μαθήματα ή πρακτική άσκηση αλλά και για τη γνωριμία των συμμετεχόντων με μία άλλη χώρα και μία διαφορετική κουλτούρα», καταλήγει η κ. Δάλλη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου