ΤΟΠΙΚΑ

“Το πράσινο έκαψε το πράσινο”

το-πράσινο-έκαψε-το-πράσινο-851206

«Φωτιά» σε πολιτικό επίπεδο άναψαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Απασχόλησης Γεράσιμου Γιακουμάτου για τις πυρκαγιές. «To πράσινο κάηκε στις εκλογές, τώρα καίγεται και προεκλογικά» είπε, προκαλώντας την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα ο κ. Γιακουμάτος δήλωσε στον Flash96: «Για τις φωτιές έχω έναν ενδοιασμό. Γιατί δεν γινόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή δεν γινόταν πέρσι ή πρόπερσι; Μήπως τυχόν το πράσινο καίει το πράσινο, δηλαδή Κράμερ εναντίον Κράμερ;
»Κάνω κάποιες σχέσεις γιατί έχω ανησυχήσει. Αυτό είναι υπόθεση η οποία πραγματικά δεν παίρνουν μόνα τους φωτιά, είναι τώρα λιγάκι: Το πράσινο, εντάξει, κάηκε στις εκλογές, τώρα όμως καίγεται και προεκλογικά το πράσινο. Γιατί καίγεται, αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω.»
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ βάζει φωτιές, απάντησε: «Δεν ξέρω, εγώ βλέπω ότι από τις έρευνες βέβαια θα είναι με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και θα βρεθούν οι ένοχοι, ότι αυτές οι φωτιές δεν είναι από μόνες τους, δεν είναι θεόσταλτες. Είναι καιρικές, είναι μάλλον κομματικοπολιτικές».
Αμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρ.Πρωτόπαπα, o οποίος έκανε λόγο για αθλιότητες και ζήτησε περισσότερη σοβαρότητα: «Αραγε τι εννοεί ο κ. Γιακουμάτος; Το ΠΑΣΟΚ, τον Παναθηναϊκό, τους Οικολόγους ή τα πράσινα άλογα;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γιακουμάτος έπρεπε ήδη να είχε αποπεμφθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πέτρος Ευθυμίου. Έκανε λόγο για απαράδεκτο φαινόμενο εκ μέρους της «στερούμενης εθνικής ευθύνης», κυβέρνησης, «να επιχειρεί ακόμα και μέσα στη συμφορά να αλιεύσει κομματικές σκοπιμότητες και να συνεχίσει στο θέμα των πυρκαγιών την πολιτική της συκοφαντίας και της λάσπης που ακολουθεί εναντίον του ΠΑΣΟΚ».
Πάντως, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, κάλυψε ουσιαστικά τον υφυπουργό Απασχόλησης, λέγοντας ότι ο κ. Γιακουμάτος δεν αναφερόταν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά σε όσους επιθυμούν να χτίσουν στις περιοχές που καίγονται.
«Στο δικομματικό καυγά, με τον οποίο κρύβεται η ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προστέθηκαν και τα σενάρια περί εμπρηστών των δασών. Αποκρύπτεται το βάθος του θέματος: Εμπρηστές των δασών είναι οι δασοκτόνοι νόμοι που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις που υπηρετούν την εμπορευματοποίηση της γης, δηλαδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» σχολίασε το ΚΚΕ.
Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης -ειδικότερα, του υπουργείου Εσωτερικών- υπήρξε και για το ζήτημα της δασοπροστασίας και, κυρίως, των κονδυλίων που διατίθενται για το σκοπό αυτό.
«Το 2004, τελευταία χρονιά της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, είχαν δοθεί 14,5 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση των δασικών δρόμων και για έργα πρόληψης πυρκαγιών. Αυτό το κονδύλι μειώθηκε στα εννέα εκατ. ευρώ το 2005 και το 2006, ενώ το όριο πληρωμών είχε προσδιοριστεί στα 5,5 εκατ. ευρώ, δόθηκαν τελικά 3,5 εκατ. ευρώ. Το 2007 προϋπολογίστηκαν μόλις δέκα εκατ. ευρώ, αλλά από αυτά τα 2.000.000 διατέθηκαν στο πρόγραμμα Θησέας, δηλαδή για έργα που ξεφεύγουν από το συγκεκριμένο πλαίσιο πρόληψης των πυρκαγιών. Από τα εναπομείναντα οκτώ εκατ. ευρώ, περίπου τα 3.000.000 εξαντλήθηκαν για τις περσινές ανειλημμένες υποχρεώσεις και από το εναπομείναν ποσό των πέντε εκατ. ευρώ για το 2007, είχαν δοθεί ως την 1η Ιουλίου μόλις 3.300.000 ευρώ» είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η έννοια της πολιτικής ευθύνης για την πρόληψη της δασοπροστασίας».
«Η αλήθεια είναι η ακόλουθη, είτε βολεύει είτε δεν βολεύει το ΠΑΣΟΚ» απάντησε το υπουργείο Εσωτερικών. «Το 2004 -χρονιά μάλιστα Ολυμπιακών Αγώνων- με προϋπολογισμό της κυβέρνησης Σημίτη είχαν προβλεφθεί και δόθηκαν για πυροπροστασία, όπως ομολογεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, 14,5 εκατ. ευρώ. Το 2007 προϋπολογίσθηκαν και καταβλήθηκαν -και μάλιστα νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, λόγω σωστής οργάνωσης και πρόβλεψης των τωρινών ακραίων καιρικών συνθηκών- 22 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μεταξύ 2004 και 2007 έχουμε αύξηση σχεδόν 50%».
«Κατόπιν τούτου, το ΠΑΣΟΚ και ο εκπρόσωπός του ας αναγνωρίσουν ότι, και στο θέμα αυτό, είχαν αφήσει, όταν

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου