ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Από την 1η ΤΑΞΑΣ θα επιχειρούν αμερικανικά drones σε Βαλκάνια και Μεσόγειο

από-την-1η-ταξασ-θα-επιχειρούν-αμερικαν-649585

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχει ο Βόλος, όπως επίσης Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Κρήτη, στο πλαίσιο της γεωπολιτικής αναβάθμισης της Ελλάδας, με νέες αμερικανικές βάσεις.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του www.newsbreak.gr, από τον Βόλο και ειδικότερα από τη βάση του Στεφανοβικείου, όπου εδρεύσει η 1η ΤΑΞΑΣ, μπορούν να ελέγχονται μη επανδρωμένα αεροχήματα (drones) που θα επιχειρούν σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Σύμφωνα με το newsbreak.gr το ζήτημα των βάσεων αναδεικνύεται επιτακτικά και θα είναι καθοριστικό, αν και δεν έχει γίνει γνωστό αν και σε ποιο βαθμό συζητήθηκε ανάμεσα στους κ.κ. Μητσοτάκη και Μπάιντεν. Είναι όμως γνωστό το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Σούδα και γενικότερα την Κρήτη. Διακαώς επιθυμούν μια συμφωνία πενταετούς τουλάχιστον διαρκείας για την βάση αυτή ώστε μην έχουν ετήσιες ανανεώσεις. Αυτό φέρνει την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση καθώς μπορεί να διεκδικήσει ανταλλάγματα. Αρκεί να ξέρει τι πρέπει να ζητήσει.

Η πείρα δείχνει ότι οι Αμερικανοί είναι πρόθυμοι να δώσουν άμεσα και σημαντικά στρατιωτικά ανταλλάγματα. Εάν ζητούμε ανταλλάγματα που απαιτούν την εμπλοκή ιδιωτικού επιχειρηματικού κεφαλαίου, το πολύ που μπορεί να αποκομίσουμε είναι κάποιες «συστάσεις» προς αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες θα θέσουν με την σειρά τους σειρά προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν σε ατέρμονες διαβουλεύσεις. Και συνήθως σε μηδενικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό εκτός από τη Σούδα, οι Αμερικανοί επιδιώκουν και άλλη βάση στην Κρήτη προκειμένου να την αποσυμφορήσουν, εξέλιξη που δίνει πρόσθετο πλεονέκτημα στην ελληνική πλευρά.

Πέρα όμως από την Κρήτη, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το αεροδρόμιο της Καβάλας είναι στρατηγικά σημεία για τον έλεγχο του Ευξείνου Πόντου. Παράλληλα, από τον Βόλο μπορούν να ελέγχονται μη επανδρωμένα αεροχήματα (drones) που θα επιχειρούν σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Τέλος, για την αμερικανική πλευρά, είναι σημαντική η αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης του Ακτίου, από όπου επιχειρούν ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ που παρέχουν ολοκληρωμένη τακτική εικόνα της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

Η ανάπτυξη ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε όλα αυτά τα επίπεδα, υποβαθμίζει (αν και δεν καταργεί) την αξία της βάσης του Ιντσιρλίκ στην ανατολική Μικρά Ασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τους τελευταίους μήνες οι αναφορές στην βάση αυτή, έχουν εκτοπισθεί από την επικαιρότητα.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι η Ουάσινγκτον επέλεξε να προηγηθεί η επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτής με τον Ταγίπ Ερντογάν την οποία διακαώς επεδίωκε ο τελευταίος.

Τόσο η, διαρκείας 30 λεπτών, τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όσο και η πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες είναι ενδεικτικές της στρατηγικής αναβάθμισης της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι αναφορές του προέδρου Μπάιντεν στον ρόλο της Ελλάδος, ως «κρισίμου συμμάχου» του ΝΑΤΟ, για τη σταθερή ανάπτυξη της Ατλαντικής Συμμαχίας στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι Αμερικανοί άλλωστε, ως κατ’ εξοχήν ναυτική δύναμη, αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αντιστοίχων θαλασσίων οδών.

Εξάλλου τα μηνύματα της αμερικανικής δυσαρέσκειας στην Τουρκία δόθηκαν κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ολα αυτά προκαλούν στην Αγκυρα εκνευρισμό, ο οποίος επιτείνεται από την συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι η σχέση της με την Αμερική πρέπει πλέον να εντάσσεται σε καθορισμένο πλαίσιο.

Απεναντίας η εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων δεν είναι μόνο προφανής. Η πρόσκληση προς τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον σημαίνει ότι υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες που πρέπει να συζητηθούν στο ανώτατο επίπεδο, καταλήγει το δημοσίευμα του www.newsbreak.gr.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου