ΤΟΠΙΚΑ

Προσφυγή στο ΣτΕ για να μην γκρεμιστεί… γκρεμισμένο κτίριο!

προσφυγή-στο-στε-για-να-μην-γκρεμιστεί-648400

Προσφυγή του e-ΕΦΚΑ εναντίον απόφασης του Δήμου Βόλου, που έκρινε ακίνητο επικινδύνως ετοιμόρροπο και το κατεδάφισε

Απίστευτο κι όμως… ελληνικό. Ο e-ΕΦΚΑ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης πρωτοκόλλου, που συντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και αφορά στην κατεδάφιση κτιρίου εντός οικοπέδου ιδιοκτησίας του, το οποίο κρίθηκε επικινδύνως ετοιμόρροπο. Το ζητούμενο είναι ότι το κτίριο έχει ήδη κατεδαφιστεί, ο e-ΕΦΚΑ όμως προσβάλλει το πρωτόκολλο κατεδάφισης!

Προχθές, την οικονομική επιτροπή του Δήμου Βόλου απασχόλησε μεταξύ άλλων η εξουσιοδότηση των νομικών του Δήμου προκειμένου να παραστούν στις 14 Απριλίου ενώπιον του ΣτΕ για να αντικρούσουν αίτηση ακύρωσης πρωτοκόλλου κατεδάφισης ακινήτου επί της οδού Ι. Καρτάλη 42, την οποία κατέθεσε ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο e – ΕΦΚΑ διαθέτει ιδιόκτητο οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 367,40 τ.μ., επί της οδού Ι. Καρτάλη 42, με ισόγειο εγκαταλελειμμένο κτίσμα 99,92 τ.μ.

Μετά από αίτημα του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου, έγινε αυτοψία και συντάχθηκε έκθεση «επικινδύνου από άποψη δομική και στατική». Μηχανικός της υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βόλου έκρινε το ακίνητο ως «επικινδύνως ετοιμόρροπο». Η έκθεση διαβιβάσθηκε στην Τριμελή Επιτροπή Ελέγχου Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατασκευών η οποία, επιτροπή, με πρωτόκολλο προέβη στον ομόφωνο χαρακτηρισμό του ακινήτου ως, «από απόψεως στατικής και δομικής, επικινδύνως ετοιμόρροπο» και απεφάνθη πως «πρέπει να κατεδαφισθεί άμεσα, εντός τριών ημερών από τη νόμιμη κοινοποίηση του πρωτοκόλλου».

Το πρωτόκολλο κοινοποιήθηκε, αντίδραση δεν υπήρξε και το κτίριο έχει κατεδαφιστεί εδώ και ενάμιση μήνα περίπου. Πρόκειται για κτίριο που «ακουμπούσε» στην περίφραξη του προαυλίου του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου, στην πίσω πλευρά του κτιρίου Αποστόλου, όπου μάλιστα υπάρχει και λυόμενη αίθουσα διδασκαλίας. Σε αυτό το κτίριο κατά καιρούς έβρισκαν στέγη περιθωριακά άτομα, προκαλώντας αντιδράσεις από γονείς μαθητών, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αποτελούσε εστία μόλυνσης.

Κτίριο πλέον δεν υπάρχει. Εκκρεμεί η περίφραξη του οικοπέδου από τον e-ΕΦΚΑ, ο οποίος αντέδρασε καθυστερημένα και ζητά ακύρωση του πρωτοκόλλου κατεδάφισης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου