ΤΟΠΙΚΑ

Μακάρι να λύσουν τα προβλήματα (1)

μακάρι-να-λύσουν-τα-προβλήματα-1-851206

Όταν οι θεσμοί λειτουργούν ομαλά, οι κυβερνήσεις που διαθέτουν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως η σημερινή, δεν έχουν κανένα λόγο να επισπεύδουν την προκήρυξη των εκλογών. Παρά μόνον αν θέλουν να προλάβουν κάτι εξαιρετικά δραματικό.
Όταν λοιπόν θα ανακοινώσετε την επίσπευση των εκλογών, κ. Πρόεδρε, θα πρέπει να εξηγήσετε στους πολίτες τι είναι αυτό που πράγματι θέλετε να αποφύγετε. Τι είναι αυτό που πράγματι σας αναγκάζει να απέχετε από ένα εξάμηνο κυβερνητικού έργου. Το οποίο υποτίθεται ότι θα ήταν και εξαιρετικά παραγωγικό, αφού τώρα θα απέδιδαν καρπούς η σκληρή εισοδηματική και γενικότερα οικονομική πολιτική, την οποία αναγκαστικώς ακολουθήσατε ως τον Ιούνιο, λόγω της κοινοτικής επιτήρησης.
Ελπίζω ότι δε θα επικαλεστείτε το γεγονός ότι επιβλήθηκε, λίαν ενωρίς, είτε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση είτε από κάποιους βαρόνους των Μέσων Ενημέρωσης ένα νοσηρό και παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα.
Τι θα πείτε δηλαδή στους πολίτες; Ότι εσείς, με μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύρεστε σε πρόωρες εκλογές, γιατί δεν μπορείτε να κυβερνήσετε μέσα στο κλίμα που δημιούργησαν άλλοι; «Καλέ, Μάμα-Ελλάς, αυτοί δε με αφήνουν να κυβερνήσω»;
Μα αν με τέτοια κοινοβουλευτική άνεση αδυνατείτε να εφαρμόσετε το πρόγραμμα σας, προωθώντας τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τις διορθωτικές κινήσεις που κρίνετε αναγκαίες, τι θα γίνει μετά τις εκλογές αν κερδίσετε με μια ισχνότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία;
Υποτίθεται ότι η επόμενη βουλή είναι αυτή που θα αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας. Μόνο που όλες οι αλλαγές, για να περάσουν, θέλουν ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Και με τα δεδομένα του εκλογικού νόμου Σκανδαλίδη, τέτοια πλειοψηφία δεν είναι ορατή στον ορίζοντα. Πώς λοιπόν θα περάσετε τη συνταγματική αναθεώρηση που υποτίθεται ότι είναι ακρογωνιαίος λίθος του πολιτικού σχεδιασμού σας;
Ελπίζω ότι, υποκύπτοντας στις πιέσεις για εγκατάλειψη της γραμμής «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», τα έχετε ζυγίσει όλα αυτά. Μαζί με τον κίνδυνο αντί να λυθούν να γίνουν πιεστικότερα τα προβλήματα που σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή.
Εύχομαι δε, το αποτέλεσμα των εκλογών να μην είναι τέτοιο που να καθιστά αναπόφευκτη μια νέα προσφυγή στις κάλπες, με το εκατέρωθεν αίτημα «δώστε μας ισχυρή αυτοδυναμία για να μπορέσουμε να κυβερνήσουμε».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου