ΤΟΠΙΚΑ

Οι θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για τη διαχείριση των απορριμμάτων

οι-θέσεις-των-οικολόγων-πράσινων-για-τ-647290

Στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης που έχει ξεκινήσει σε επίπεδο Δήμου Βόλου

Τις θέσεις τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καταθέτουν οι Οικολόγοι Πράσινοι Μαγνησίας, με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει σε επίπεδο Δήμου Βόλου.

Οπως αναφέρουν, «θεωρούμε επιβεβλημένη την αύξηση της ανακύκλωσης, την οργάνωση μεθόδων κομποστοποίησης και τη διαχείριση των απορριμμάτων με τρόπο που θα ενισχύει τη διαλογή στην πηγή και τη μείωση των απορριμμάτων που φτάνουν στους ΧΥΤΑ. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην καύση απορριμμάτων και στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισής τους.

Ομως, η πρότασή μας δεν αποσκοπεί μόνο στη διαχείριση των παραγόμενων απορριμμάτων, αλλά στη δραστική μείωσή τους με στόχο τη λεγόμενη «παραγωγή μηδενικών αποβλήτων».

Τονίζουμε την αναγκαιότητα της επανάχρησης όσων προϊόντων μπορούν να επισκευαστούν, χαριστούν ή μεταπωληθούν αντί να ανακυκλωθούν (ρουχισμός, υποδήματα, έπιπλα ή άλλα ογκώδη προϊόντα, βιβλία, διακοσμητικά, φωτιστικά, ηλεκτρικές συσκευές, κ.λπ.). Το περιβαλλοντικό όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο και ταυτόχρονα ενισχύεται έτσι ένας τομέας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για σειρά επαγγελμάτων, που τείνουν να εκλείψουν. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα αυτό έχουν απασχοληθεί κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και έχουν δημιουργηθεί εργαστήρια επισκευών γνωστά ως Repair Café, με σημαντικότατη συμβολή στην τοπική οικονομία και απασχόληση.

Η συμβολή των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων μπορεί να είναι σημαντική και στον τομέα της ανακύκλωσης, αλλά και στον τομέα της κομποστοποίησης (οικιακών και άλλων οργανικών υπολειμμάτων, κλαδεμάτων κηπευτικής και βλάστησης οδικού δικτύου, υπολειμμάτων αγροτικής παραγωγής) τόσο ως διέξοδος στο πρόβλημα της αδυναμίας των δήμων να δημιουργήσουν δημοτικές επιχειρήσεις για αυτό το σκοπό όσο και γιατί διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα της ανακύκλωσης προσδίδοντας πολλαπλά κοινωνικά οφέλη επιπρόσθετα στη δημιουργία τοπικής απασχόλησης. Από τις ευρωπαϊκές χώρες έχουμε επίσης εξαιρετικά παραδείγματα τέτοιας μορφής κοινωνικής οικονομίας.

Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε:

  • τη χωροθέτηση /εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας επικίνδυνων βιομηχανικών και ιατρικών αποβλήτων,
  • την υποστήριξη για την εφαρμογή στην πράξη της νομοθεσίας για τη διαχείριση των ΑΕΕΚ (Αδρανή, μπάζα, απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών, Κατεδαφίσεων),
  • την επεξεργασία και αξιοποίηση της λυματολάσπης από τα αστικά λύματα και των αποβλήτων από ελαιουργεία, τυροκομεία, σφαγεία ζώων και άλλες βιοτεχνίες για την παραγωγή βιοαερίου.
  • τη διαχείριση των γεωργικών αποβλήτων (οργανικά υπολείμματα αγροτικών προϊόντων, πλαστικά θερμοκηπίων, συσκευασίες και υπολείμματα λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων).
  • την αλλαγή της πολιτικής χρέωσης των δημοτικών τελών καθαριότητας με διαφορετικές χρεώσεις ανά ζώνη /χρήση, αλλά και αντισταθμιστική μείωση για την ενθάρρυνση της μείωσης – συμμετοχή στη διαλογή στην πηγή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου