ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει τρίτο ΚΑΠΗ στο Βόλο

ανοίγει-τρίτο-καπη-στο-βόλο-851206

Μια ολοκαίνουρια δομή προς όφελος των ηλικιωμένων του Βόλου θα λειτουργήσει πολύ σύντομα στη Νέα Δημητριάδα ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Ο λόγος για το Γ΄ ΚΑΠΗ οι υπηρεσίες του οποίου θα στεγαστούν σε κτίριο της οδού Αγίου Δημητρίου στη Νέα Δημητριάδα, το οποίο ήδη αναζητείται από το δήμο Βόλου. Ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος των ΚΑΠΗ Βόλου κ. Ρούμπος με δήλωσή του στον «Τ» σημειώνει τα εξής: «Πράγματι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός ακόμη χώρου για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων, ένα ακόμη ΚΑΠΗ στην περιοχή της Νέας Δημητριάδας το οποίο κρίνεται απαραίτητο για την ευρύτερη περιοχή. Έχουμε υπόψιν μας χώρους κυρίως στην οδό Αγίου Δημητρίου, αλλά όμως είναι σωστό περιμένουμε τις προσφορές των ενδιαφερομένων για λίγες ημέρες ακόμα. Μετά θα προχωρήσουμε σε ενοικίαση του χώρου ώστε μετά το Σεπτέμβρη, αν αρχίσουν, να στεγάσουν σιγά σιγά οι υπηρεσίες του ΚΑΠΗ».
Σύμφωνα με τον κ. Ρούμπο στα δύο ΚΑΠΗ του Βόλου είναι εγγεγραμμένα 3.500 μέλη από τα οποία 60-70 επισκέπτονται καθημερινά τους χώρους των ΚΑΠΗ. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι για τους οποίους κάποιος ηλικιωμένος μπορεί να επισκεφτεί αυτούς τους χώρους; «Έχει παρεξηγηθεί αυτή η έννοια. Πολλοί νομίζουν ότι τα ΚΑΠΗ είναι μόνο καφενείο, όπου μαζεύονται οι ηλικιωμένοι για να πιούν τον καφέ τους και στη συνέχεια φεύγουν. Δεν είναι έτσι. Στο ΚΑΠΗ εκτός από τον καφέ, τον οποίο βέβαια μπορούν να πιουν, μπορούν παράλληλα να βρεθούν με άλλους συνομιλήκους τους και να ξεφύγουν από τη μοναξιά τους, μπορούν να επισκεφτούν το ιατρείο, να παρακολουθήσουν τηλεόραση, να συμμετέχουν σε δράσεις του ΚΑΠΗ όπως χορωδία, ομάδα χειροτεχνίας και άλλες και τέλος να λάβουν μέρος σε εκδρομές-κρουαζιέρες, τις οποίες πραγματοποιούμε εντός αλλά και εκτός Ελλάδος. Πριν από λίγο καιρό για παράδειγμα βρεθήκαμε στη Μύκονο, την Τήνο και την Κρήτη, ενώ σε λίγο θα ταξιδέψουμε στην Ιταλία για οχταήμερη εκδρομή».
Στα ΚΑΠΗ ωστόσο προσφέρονται επίσης υπηρεσίες σίτισης, στις οποίες όπως τονίζει η προϊσταμένη του Β’ ΚΑΠΗ Βόλου κ. Ζορμπά, «προσπαθούμε πάντα να βρισκόμαστε δίπλα στους ηλικιωμένους και κυρίως σε εκείνους που μας έχουν απόλυτη ανάγκη. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί στο δήμο μας πρόγραμμα σίτισης το οποίο εξυπηρετεί περίπου 170 άτομα στο Βόλο. Η σίτιση πραγματοποιείται 6 ημέρες την εβδομάδα, εκτός Κυριακής δηλαδή, με το φαγητό να πηγαίνει στο σπίτι των ανθρώπων αυτών».
Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις υπάρχει μια ακόμη που ξεχωρίζει, η λεγόμενη Βοήθεια στο Σπίτι. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η κοινωνική λειτουργός κα Χριστίνα Τζουβάνη, «έχουμε περίπου σε μηνιαία βάση 55-60 ηλικιωμένους, τους οποίους επισκεπτόμαστε στο σπίτι και τους βοηθούμε σε πολλά πράγματα. Πρώτα απ΄ όλα προσφέρουμε συντροφιά και επικοινωνία, καθώς οι άνθρωποι αυτοί πάσχουν από μοναξιά. Επίσης τους κάνουμε κάποιες δουλειές στο σπίτι αλλά και εκτός αυτού, γραφειοκρατικές κυρίως, τις οποίες δεν μπορούν οι ίδιοι να πραγματοποιήσουν. Το Βοήθεια στο Σπίτι καλύπτει πολλές περιοχές του Βόλου, αλλά δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση σε άτομα που έχουν πραγματική ανάγκη, όπως αυτά τα οποία πάσχουν από αίσθημα μοναξιάς».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες κοινωνικές υπηρεσίες με τις ήδη υπάρχουσες, θα λειτουργήσουν και στο νέο ΚΑΠΗ στη Νέα Δημητριάδα, στο οποίο σύμφωνα με τον κ. Ρούμπο προβλέπεται να εγγραφούν τουλάχιστον 1.500 νέα μέλη, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός αυτών στην πόλη του Βόλου να ξεπεράσουν τις 5.000.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου