ΤΟΠΙΚΑ

Πρόβλημα προστάτη στο 30% των ανδρών

πρόβλημα-προστάτη-στο-30-των-ανδρών-646534

Εντονότερο το πρόβλημα μετά τα 50 ~ Ο Βολιώτης γιατρός Κωνσταντίνος Ευσταθίου τονίζει ότι η επέμβαση με λέιζερ κερδίζει έδαφος

Σημαντικό κεφάλαιο στα μέχρι τώρα δεδομένα του καρκίνου του προστάτη, που εμφανίζεται στο 70% των ανδρών, ηλικίας άνω των 50 ετών, αποτελεί η νέα, αναίμακτη μέθοδος επέμβασης με λέιζερ, που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε περισσότερους από 200 Βολιώτες την τελευταία τριετία.

Το πρόβλημα της υπερπλασίας του προστάτη αντιμετωπίζεται πλέον 100% είτε με λέιζερ είτε με την διπολική εκτομή του αδενώματος με πλάσμα. Τα παραπάνω ευοίωνα στοιχεία εμπεριείχε η ομιλία του Χειρούργου Ουρολόγου – Ανδρολόγου, Κωνσταντίνου Ευσταθίου, που πραγματοποιήθηκε σε πυκνό ακροατήριο, στο πλαίσιο της κοινής εβδομαδιαίας συνεστίασης των Ροταριανών Ομίλων Βόλου και «Αργώ».

Η μέθοδος που εφαρμόζει ο Βολιώτης ιατρός, Διευθυντής του Ουρολογικού Τμήματος της Κλινικής «Ανασσα» και συνεργάτης, παράλληλα, στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Λάρισας, προσφέρει πλήρη ίαση στους ασθενείς, είναι αναίμακτη και το κυριότερο, ο ασθενής επιστρέφει μετά από ένα 24ωρο στο σπίτι και στην εργασία του.

Σημαντική είναι παράλληλα η διαπίστωση ότι η συγκεκριμένη μέθοδος κερδίζει διαρκώς έδαφος, σε εποχές κατά τις οποίες παρουσιάζoυν αυξητική τάση η υπερπλασία του προστάτη και γενικά τα προβλήματα που απασχολούν αρκετούς άνδρες, στις ηλικίες άνω των 50 και κυρίως μεταξύ 60-70 ετών.

Οπως υπογράμμισε παράλληλα ο κ. Ευσταθίου «η αυξητική τάση του φαινομένου οφείλεται στο δυτικό τρόπο ζωής που υιοθετείται, δηλαδή την κατανάλωση λιπαρών, την παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης, την έλλειψη βιταμινών». Η συμβουλή του γιατρού, συνοψίζεται, κατά συνέπεια, στη φράση «καλή ποιότητα ζωής», με υγιεινές προδιαγραφές.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ιατρικές στατιστικές, δύο στους έξι άνδρες αναμένεται να παρουσιάσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα με τον προστάτη, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την εφαρμογή των παραπάνω ιατρικών συμβουλών.

Αυτό που πρέπει να προσέχουν, τέλος, οι άνδρες, και κυρίως άνω των 50 ετών, είναι να κάνουν τακτικό περιοδικό έλεγχο στο αίμα τους, μια φορά το χρόνο, για το PSA. Παράλληλα, όμως, όταν νιώθουν τσούξιμο κατά την ούρηση, ή αντιμετωπίζουν δυσκολία κατά την ούρηση, ξυπνούν αρκετές φορές στη διάρκεια της νύχτας ή μειώνεται η ακτίνα ούρησης, τότε πρέπει να επισκεφτούν τον Ουρολόγο τους, για να τους δώσει κατευθυντήριες οδηγίες βάσει της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας, πως πρέπει να κινηθούν, για να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα στο μέλλον.

To ερώτημα που διατυπώνεται από πολλούς, είναι αν και κατά πόσο η εμφάνιση του προβλήματος συνδέεται με την κρίση. Μέχρι στιγμής ο μόνος παράγοντας που έχει μελετηθεί ότι μπορεί να επηρεάσει, είναι η τεστοστερόνη. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε, ωστόσο, είναι ότι όλα τα προβλήματα λόγω της κρίσης διογκώνονται από τον άνθρωπο, διότι αντιμετωπίζει πολλά ακόμη συνωδά οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται η συμπτωματολογία του. Λόγω της κρίσης, όλοι βιώνουν πιο έντονα τα προβλήματά τους.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση της κρίσης με την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, αλλά είναι ανησυχητικό όταν βλέπουμε ασθενείς που φτάνουν στο σημείο να ρωτάνε στο γιατρό «ποιο από τα δύο χάπια να κόψω για να μην επιβαρύνομαι οικονομικά κι ας επιβαρυνθεί η υγεία μου». Τα συγκεκριμένα φαινόμενα με προβληματίζουν πάρα πολύ για το μέλλον της υγείας και για το ποια υγεία θα προσφέρουμε σε αυτό τον άνθρωπο όταν δεν είναι σε θέση να προμηθευτεί τα φάρμακά του, προτιμώντας να κόψει ένα χάπι λόγω οικονομικής στενότητας, έστω κι αν γνωρίζει ότι θα επιβαρυνθεί η υγεία του» υπογράμμισε, κλείνοντας, ο κ. Ευσταθίου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου