ΤΟΠΙΚΑ

«Σπεύδε βραδέως» για τη σύνταξη

σπεύδε-βραδέως-για-τη-σύνταξη-645811

Δέκα μήνες και πλέον στην αναμονή για την έκδοση αποφάσεων

Αντί να ελαχιστοποιείται, μεγαλώνει ο χρόνος… αναμονής για την έγκριση συνταξιοδότησης. Δέκα μήνες στο περίμενε για την έκδοση οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης. Η έλλειψη προσωπικού στο αρμόδιο τμήμα συντάξεων και το γεγονός ότι το ΙΚΑ εξυπηρετεί τους εργαζόμενους σχεδόν όλων των κλάδων, έχει προκαλέσει «μπλακ άουτ» σε πολλούς εν δυνάμει συνταξιούχους.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ονειρο απατηλό παραμένει για δεκάδες εργαζόμενους που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά για τη συνταξιοδότηση η έκδοση οριστικής απόφασης που θα ανοίξει το δρόμο για τη μηνιαία καταβολή της σύνταξής τους. Ακόμη και η ρύθμιση ότι μέσα στο πρώτο δίμηνο, θα καταβάλλεται προκαταβολή της σύνταξης δεν τηρείται, καθώς στις ιδανικότερες συνθήκες, εν δυνάμει συνταξιούχοι λαμβάνουν έναντι της σύνταξης μετά το εξάμηνο. Εργαζόμενοι που μέσα σε δύο μήνες είχαν κάνει καταμέτρηση ενσήμων και κατέθεσαν χαρτιά τον προηγούμενο Μάιο στο Βόλο για να συνταξιοδοτηθούν μόλις τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Ιανουάριο, έλαβαν τα πρώτα έναντι της σύνταξης και μάλιστα μιλάμε για προκαταβολές των 300 και 350 ευρώ.

Στο τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ και στο αρμόδιο τμήμα έχουν συσσωρευτεί από διάφορα ταμεία και κλάδους πολλές αιτήσεις, ορισμένες μάλιστα προέρχονται από εργαζόμενους με διαδοχική ασφάλιση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού που σύμφωνα με πληροφορίες, με πρωτοβουλία του, παραμένει ακόμη και μέχρι αργά το απόγευμα για να «βγει» η δουλειά.

Η ταλαιπωρία είναι μεγάλη ωστόσο για τους ασφαλισμένους που μόλις ολοκληρώνουν τον εργασιακό τους βίο και με τις πενιχρές πλέον αποζημιώσεις και εφάπαξ να περιμένουν μήνες ολόκληρους για να λάβουν την πολυπόθητη σύνταξη αλλά και την προκαταβολή που δίνεται με την έγκριση της προσωρινής σύνταξης.

Ο ρυθμός μείωσης του χρόνου απονομής όλων των συντάξεων εκτιμάται ωστόσο ότι θα βελτιωθεί σταδιακά και εφόσον δουλέψει οργανωμένα το σύστημα έκδοσης προσυνταξιοδοτικών αποφάσεων αλλά και αργότερα μετά την εφαρμογή του μηχανογραφικού έργου ψηφιοποίησης των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τα έτη πριν το 2002. Μέχρι σήμερα για τα χρόνια πριν το 2002 τα στοιχεία κοινωνικής ασφάλισης δεν υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν μέρες ασφάλισης στις παλιές καρτέλες και στο παλιό αρχείο του υποκαταστήματος.

Παράλληλα για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων το αρμόδιο τμήμα του ΙΚΑ προτρέπει τους ασφαλισμένους να προσέρχονται 2 έτη πριν την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους στα υποκαταστήματα που εκδίδουν προσυνταξιοδοτικές αποφάσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν την έκδοση της τελικής απόφασης συνταξιοδότησής τους, μειώνοντας έτσι σημαντικά το χρόνο αναμονής τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου