ΤΟΠΙΚΑ

Με κατάθλιψη μας βρήκε η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

με-κατάθλιψη-μας-βρήκε-η-χθεσινή-παγκό-64553

Δυσκολία στην κάλυψη φαρμάκων για ψυχικές ασθένειες

Με αυξημένα περιστατικά κατάθλιψης και ασθενείς με ψυχασθένειες που δεν είναι σε θέση να καλύψουν τη θεραπευτική τους αγωγή βρήκε η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας την κατάσταση στην ψυχική υγεία.

Αυτό τονίστηκε χθες στο επιστημονικό Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Σαράτση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα «Ψυχική Υγεία, Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία» από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την ΑμΚΕ ΔΙΟΔΟΣ.

Οπως τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας Ψυχοπαθολογίας, Γιώργος Κλεφτάρας, η οικονομική κρίση επηρεάζει πολύ την ψυχική υγεία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι: «Στην Ελλάδα είμαστε πάρα πολύ πιεσμένοι. Και άτομα που ήταν πιο ευάλωτα και πιο επιρρεπή πραγματικά βγάζουν στην επιφάνεια προβλήματα που ίσως σε διαφορετικές συνθήκες να μην τα είχαν, όπως συμπτώματα κατάθλιψης. Η πίεση μας οδηγεί στα άκρα».

Ο αναπληρωτής Καθηγητής εξήγησε ότι η κατάθλιψη ενέχει και το άγχος αλλά ταυτόχρονα και το αδιέξοδο, διευκρινίζοντας ότι: «Δηλαδή ότι δεν βλέπω ότι μπορώ να διαχειριστώ μία κατάσταση γεγονός που με οδηγεί στην κατάθλιψη. Τα συμπτώματα είναι πολλά. Καταρχήν είναι η θλίψη, δηλαδή το άτομο είναι καθημερινά πεσμένο ψυχολογικά, ενώ στη συνέχεια ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι χάνει την υπομονή του να αντλεί ευχαρίστηση από πράγματα που μέχρι πρότινος το ενδιέφεραν».

Από την πλευρά της η ψυχολόγος στη ΑμΚΕ ΔΙΟΔΟΣ Παναγιώτα Ποτουρίδου αναφέρθηκε στις δυσκολίες στην εφαρμογή προγραμμάτων ψυχικής υγείας με τις περικοπές στα κονδύλια.

«Τα κονδύλια έχουν φτάσει στα μισά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν πολλές από τις θεραπευτικές ομάδες που έχουμε. Την ίδια στιγμή, ένας άνθρωπος με ψυχική ασθένεια είναι περισσότερος ευάλωτος γιατί δεν έχει στρατηγικές να αντιμετωπίσει δυσκολίες. Επομένως σε μία κατάσταση όπως η οικονομική κρίση δυσκολεύεται, ιδιαίτερα σήμερα που η συμμετοχή στα φάρμακα των ασθενών -και μάλιστα σε ακριβά- έχει αυξηθεί σημαντικά» κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι στο Συμπόσιο βασικός ομιλητής ήταν ο ProfessorD. Leowenthal, UniversityofRoehampton.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου