ΤΟΠΙΚΑ

Επίθεση στον Δήμο Βόλου από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για τη μονάδα LNG

επίθεση-στον-δήμο-βόλου-από-τον-σύλλογ-64551

Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας η έγκριση της χωροθέτησης – αδειοδότησης από την Ρ.Α.Ε. του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι της πόλης μας, στην περιοχή Πευκάκια.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Από την ανακοίνωση της αδειοδότησης πλήθος αρνητικών αντιδράσεων (προσώπων και φορέων) έχουν δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι λόγοι είναι προφανείς και απόλυτα κατανοητοί και στους μη ειδικούς.

Κοινός παρονομαστής των αντιδράσεων η εγγύτητα σε κατοικημένες περιοχές και οι πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, η γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Δημητριάδας, η αλλοίωση του φυσικού τοπίου και του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής.

Η σοβαρότητα του έργου είναι εμφανής και από το γεγονός ότι ο τερματικός σταθμός LNG ορίζεται από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (οδηγία 96/82/ΕΚ) ως μια από τις πλέον επικίνδυνες εγκαταστάσεις (“εγκατάσταση Seveso II”).

Η οδηγία πήρε το όνομά της από το γνωστό ατύχημα διαρροής χημικών (διοξίνης) στο Seveso της Ιταλίας το 1976. Η χωροθέτηση του τερματικού σταθμού στη συγκεκριμένη θέση, εκτός των παραπάνω ζητημάτων, έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με τον υφιστάμενο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και με τις όποιες δυνατότητες υλοποίησης της ενοποίησης/αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου από Αγριά έως Αγ. Στέφανο. Ένα έργο το οποίο αποτελεί διαχρονικά ζητούμενο από την τοπική κοινωνία.

Κάθε επενδυτική δραστηριότητα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής μας είναι πάντα επιθυμητή, αρκεί να εξασφαλίζει όρους βιωσιμότητας και συνολικής αισθητικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Η προσπάθεια, με διαδικασίες fast track, της αδειοδότησης μιας βαριάς βιομηχανικής εγκατάστασης εντός της περιοχής του λιμένα Βόλου, που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της τους βασικούς άξονες ανάπτυξης της περιοχής, μας βρίσκει συνολικά αντίθετους.

Προβληματισμό επίσης, προκαλεί η αδικαιολόγητη παράλειψη δημόσιου διαλόγου που όφειλε να περιλαμβάνει μέλη τοπικών επιστημονικών, τεχνικών, κοινωνικών και δημόσιων φορέων.

Ειδικά οι θέσεις του Δήμου Βόλου και του Ο.Λ.Β. θα έπρεπε να έχουν βαρύνουσα σημασία στην απόφαση εγκατάστασης μίας τέτοιας μονάδας μέσα στο Λιμάνι του Βόλου. Ο Δήμος Βόλου, ο κατά τεκμήριο αρμόδιος φορέας για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των δημοτών, για την προβολή του αναπτυξιακού – τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής, που θα περίμενε κανείς να έχει όραμα και πρόγραμμα προς την κατεύθυνση της ανάδειξης των φυσικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, του θαλάσσιου μετώπου καθώς και της οικιστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, απέχει αισθητά από μία τόσο σημαντική απόφαση για την πόλη.

Σε αντίθεση με την έλλειψη τοποθέτησης στο θέμα του τερματικού σταθμού LNG, ο δημόσιος λόγος της Δημοτικής αρχής δεν είναι καθόλου φειδωλός σε ότι αφορά σε επιστημονικές απόψεις και γνωμοδοτήσεις αντίθετες με τους δικούς της σχεδιασμούς.

Γινόμαστε μάρτυρες τον τελευταίο καιρό μιας απίστευτης και χυδαίας στοχοποίησης συνάδελφων αρχιτεκτόνων μηχανικών που “τόλμησαν” να έχουν διαφορετική άποψη από την “επίσημη” Δημοτική. Σε συνέχεια των υβριστικών επιθέσεων προς τους συνάδελφους του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, οι οποίοι με υπεύθυνες και τεκμηριωμένες επιστημονικά απόψεις, ψήφισαν αρνητικά στη γνωμοδότηση της μελέτης για την κατασκευή των δίδυμων κόμβων στη Ν. Ιωνία, ακολούθησε η προσωπική επίθεση κατά της συναδέλφου Ρέας Γεωργίου, προϊσταμένης της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας. Παραβλέποντας το γεγονός της αρνητικής γνωμοδότησης με 6 αρνητικές ψήφους έναντι μίας θετικής, η συγκεκριμένη συνάδελφος στοχοποιήθηκε, διαστρεβλώνοντας τα ορθά και επιστημονικά επιχειρήματα. Μία πρακτική η οποία καταργεί την όποια δυνατότητα ενός δημόσιου διαλόγου προς όφελος της πόλης. Αντ’ αυτού ο Δήμος επιλέγει την ανταλλαγή «γηπεδικών» συνθημάτων.

Οι επιστημονικοί και δημόσιοι φορείς, όπως είναι το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, οφείλουν να δίνουν τεκμηριωμένες απαντήσεις και γνωμοδοτήσεις, βασισμένες στην κείμενη νομοθεσία και δεν αποτελούν αυθαίρετες απόψεις των επιμέρους μελών τους. Για όποιες ενστάσεις επί αυτών, αρμόδια είναι δευτεροβάθμια όργανα. Αήθεις επιθέσεις ενάντια σε φυσικά πρόσωπα θα έπρεπε να αποφεύγονται και να καταδικάζονται στο όνομα ενός ορθού δημόσιου διαλόγου.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας θα στέκεται πάντα δίπλα και θα υπερασπίζεται τους συναδέλφους που υφίστανται αντίστοιχες συμπεριφορές».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου