ΤΟΠΙΚΑ

Δίνουν ψίχουλα για τα σχολεία

δίνουν-ψίχουλα-για-τα-σχολεία-643708

Αν δε βάζαμε χρήματα από το ταμείο μας για να γίνουν οι ετήσιες συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων, τα σχολεία δε θα είχαν ανοίξει το Σεπτέμβριο. Τα παραπάνω δήλωσε χθες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου Φ. Λαμπρινίδης που απαντώντας σε επερωτήσεις της δημοτικής παράταξης της ήσσονος μειοψηφίας «Λαϊκή Συσπείρωση» και των δημοτικών συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας Γιώργου Μουλά και Τέλη Δουλόπουλου που σημείωναν ότι επιστρατεύουν τους γονείς για τις συντηρήσεις των σχολείων.

Εχουμε πάρει, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινίδης, 280.000 ευρώ και οι εργολαβίες που εκτελούμε είναι της τάξεως του 1.000.000 ευρώ, για να προσθέσει ότι ο Δήμος έχει στην αρμοδιότητά του 185 σχολεία και 80 μεγάλα σχολικά συγκροτήματα.

Ειδικότερα η απάντηση του κ.κ. Λαμπρινίδη στις επερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων έχει ως εξής:

«Παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και τις δραματικές περικοπές πόρων, ο Δήμος εξαντλεί κάθε περιθώριο, ώστε να καλυφθούν οι βασικές τουλάχιστον ανάγκες των διδακτηρίων. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος Βόλου εξαντλεί κάθε περιθώριο χρηματοδότησης από ιδίους πόρους, καθώς οι σχετικές χρηματοδοτήσεις από την πολιτεία έχουν μειωθεί κατά 80% όσον αφορά τις συντηρήσεις και αντίστοιχα 40% τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Αν παραμέναμε στις πιστώσεις αυτές τότε τα σχολεία μας σίγουρα δεν θα είχαν ανοίξει το Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα βρίσκονται σε εξέλιξη έργα από πιστώσεις του Τεχνικού Προγράμματος του 2012, συνολικού προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, τα οποία αφορούν συντηρήσεις σχολικών κτιρίων και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και ανακατασκευές αύλειων χώρων σχολικών συγκροτημάτων. Αντίστοιχα έργα, εκτελούνται από πιστώσεις του Τεχνικού Προγράμματος του 2013 με συνολικό προϋπολογισμό 400.000€, τα οποία θα καλύψουν επίσης ανάγκες των διδακτηρίων την τρέχουσα σχολική περίοδο.

Με τα παραπάνω έργα καλύφθηκαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι ανάγκες ελαιοχρωματισμών, συντηρήσεων μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, επισκευές κτιρίων και διαμορφώσεις αυλών ώστε να ξεκινήσουν ομαλά τα μαθήματα σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας. Είναι ευνόητο ότι οι υπηρεσίες του Δήμου καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με βάση και τον προγραμματισμό που υπάρχει θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για να εξελιχθεί ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία. Να σημειώσουμε ότι, παράλληλα με τις εργασίες ολοκληρώθηκαν τα έργα σχολικής στέγης που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, ενώ πραγματοποιούνται εργασίες μεταστέγασης σχολικών μονάδων. Όλα τα παραπάνω αντιμετωπίζουν τις ανάγκες σχολικής στέγης και εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία ολοένα και περισσότερων σχολείων.

Στις προσπάθειες των δημοτικών υπηρεσιών προστίθεται και η σημαντική συμβολή των γονέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας στο σύνολό της, οι οποίοι είτε αυτοτελώς, είτε με προμήθειες υλικών από την Τεχνική Υπηρεσία πραγματοποιούν εργασίες κυρίως βαφών και όχι μόνο. Όπως και σε άλλους τομείς της δημοτικής δραστηριότητας, ο Δήμος Βόλου στηρίζεται στον αλληλέγγυο εθελοντισμό ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που διανύουμε κάτι που οφείλουμε να εξάρουμε. Σε κάθε περίπτωση ο εθελοντισμός αποτελεί συμπλήρωμα και όχι υποκατάστατο του έργου των υπηρεσιών και εδράζεται στις σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης που έχουμε αναπτύξει με την εκπαιδευτική κοινότητα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου