ΤΟΠΙΚΑ

Αρση βουλευτικής ασυλίας

αρση-βουλευτικής-ασυλίας-643563

Αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας τoυ βουλευτή Μαγνησίας της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου διαβιβάστηκε χθες στη Βουλή από την Εισαγγελία. Μαζί με το Βουλευτή Μαγνησίας αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας κατατέθηκε και για τους βουλευτές Γιώργο Γερμενή, Στάθη Μπούκουρα. Όλοι τους κατηγορούνται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής διαθέτει σε βάρος τους στοιχεία από μαρτυρικές καταθέσεις. Στην κατάθεσή του ο «προστατευόμενος μάρτυρας Ε’» αναφέρει μεταξύ άλλων τους Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο, Γιάννη Λαγό και Νίκο Μίχο, καθώς και τους παραπάνω τρεις βουλευτές, ως έχοντες σημαντικό ρόλο στην οργανωτική δομή της Χρυσής Αυγής.

Να σημειωθεί ότι μετά την άσκηση ποινικής δίωξης θεωρείται ότι έχει εξαρθρωθεί η οργάνωση και επομένως δεν υφίσταται το «διαρκές» του εγκλήματος. Έτσι, οι ανακριτές της υπόθεσης για όποια εμπλοκή άλλου, πλην των ήδη κατηγορουμένων αρχικά βουλευτών, θα πρέπει να απευθύνονται με αίτημά τους στη Βουλή για άρση ασυλίας τους.

Οι δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον εισαγγελέα για τους κ.κ. Ηλιόπουλο, Γερμενή και Μπούκουρα, αφορούν στα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Ωστόσο, μετά τη σύλληψη του αρχηγού της οργάνωσης κ. Ν. Μιχαλολιάκου και του υπαρχηγού της, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα Βουρλιώτη, κ. Χρ. Παππά, καθώς και του επιτελικού στελέχους της κ. Ι. Λαγού, ο χαρακτήρας των αδικημάτων ως αυτόφωρων κακουργημάτων, για τα οποία δεν απαιτείται άρση της ασυλίας τους, έκλεισε.

Για αυτό και ζητείται από τον εισαγγελέα η άρση της βουλευτικής ασυλίας των κ.κ. Ηλιόπουλου, Γερμενή και Μπούκουρα. Αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα το χρονοδιάγραμμα, πηγές της Βουλής ανέφεραν ότι θα συνδράμει όσο μπορεί για να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες. Δεν αποκλείεται μάλιστα να συνέλθει άμεσα η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, ίσως και σήμερα, ώστε να εξετάσει το εισαγγελικό αίτημα και ακολούθως να το παραπέμψει στην Ολομέλεια, η οποία σημειωτέον την αύριο θα συζητήσει επί αιτήσεων άρσης της ασυλίας άλλων βουλευτών (πλην της Χρυσής Αυγής).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου