ΤΟΠΙΚΑ

Αποχή από τη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης

αποχή-από-τη-διακίνηση-πετρελαίου-θέρ-643533

«Κλείνουν τις κάνουλες… διάθεσης» πετρελαίου θέρμανσης, πριν καλά – καλά ξεκινήσει η διάθεσή του. Οι πρατηριούχοι της Μαγνησίας ευθυγραμμίζονται με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Ελλάδα και αποφασίσουν αποχή από τη διακίνηση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Χαώδη κατάσταση «προμηνύει» από τη μία η εμμονή του Υπουργείου Οικονομικών να μην ξεκαθαρίζει τη θέση του όσον αφορά το εθνικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και από την άλλη η πίεση που ασκούν οι πρατηριούχοι, που προκειμένου να κερδίσουν έστω μία μικρή μείωση, αποφάσισαν να απέχουν από τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Αύριο Τετάρτη στο Βόλο συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου πρατηριούχων Ν. Μαγνησίας προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις, ωστόσο η πρόθεση είναι οι τοπικοί βενζινοπώλες να συνταχθούν με την απόφαση που πήραν οι συνάδελφοί τους από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και ενώ η τιμή του πετρελαίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, αναμένεται περίπου στο 1,3 ευρώ το λίτρο.

Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι λαμβάνεται τώρα, προκειμένου να λειτουργήσει ως μέτρο πίεσης προς την Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για να προβεί σε μείωση του φόρου κατανάλωσης. Μία μόλις εβδομάδα ωστόσο πριν από την επίσημη έναρξη διάθεσης και διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης και με τις καιρικές συνθήκες ήδη να έχουν αλλάξει, υφίσταται θέμα και δεν αποκλείεται να «ανοίξει μεγάλο μέτωπο» εάν δε βρεθεί λύση και μάλιστα ουσιαστική που να ανακουφίζει τους καταναλωτές.

«Είμαστε πολύ προβληματισμένοι διότι δεν είναι δυνατόν λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, το Υπουργείο να κωφεύει και να βρισκόμαστε στα σκοτάδια τόσο εμείς όσο και οι καταναλωτές. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να ευθυγραμμιστούμε με τις αποφάσεις που έχουν πάρει και οι συνάδελφοί μας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Υπουργείο τελικά θα υποχωρήσει και θα καθίσει να συζητήσει τα αιτήματά μας», σημείωσε χθες το απόγευμα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας Απ. Βολιώτης.

Σύμφωνα με τον κ. Βολιώτη, το Υπουργείο θα πρέπει άμεσα να τοποθετηθεί στο αίτημα για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης, με τους πρατηριούχους να «ποντάρουν» ότι μέσω της πίεσης που θα ασκηθεί, είναι εφικτό να πετύχουν μείωση έστω και 0,20 ευρώ.

Η Ομοσπονδία του κλάδου τέλος, επαναλαμβάνει το αίτημα για μείωση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα επίπεδα του 2011, καθώς και κατάργηση του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ, «το οποίο δεν έχει λόγο ύπαρξης μετά την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών – εκροών τα οποία καταγράφουν κάθε κίνηση καυσίμου και κατέληξε να είναι ένας ανεξέλεγκτος μηχανισμός επιβολής εξοντωτικών προστίμων χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου